Hayatımızın merkezi haline gelen akıllı telefonlarla birlikte uygulamalar da önemli bir hale geldi. Unutma ki; dev teknoloji şirketleri bile müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve müşteri sadakatini sağlamak üzere hayatı kolaylaştıran mobil uygulamalar geliştirmektedir.
Kolay bir iş olmayan mobil uygulama tasarlayarak sen de gelir elde etmek istiyorsan, öncelikle birkaç farklı adıma dikkat etmen ve uygulama üreteceğin alanı belirlemen gerekiyor. Bunun ardından hayalindeki uygulama tasarımına uygun programlama dili üzerinde çalışarak uygulamayı daha profesyonel hale getirmen gerekiyor. Bunun için Experlize uzmanlarından gereken desteği alarak en iyi mobil uygulamayı geliştirebilirsin. Peki, mobil uygulama geliştirme sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Mobil Uygulama Nedir?
Mobil uygulama geliştirmeden önce, mobil uygulamanın ne olduğunu anlamak ve buna uygun programlama dillerine yönelmek gerekiyor. Mobil uygulamalar genel olarak günümüzde kullanılan akıllı telefon ve tabletler ile uyumlu olarak tasarlanan tüm uygulamalara verilen isimdir. Bu uygulamaların yazılımında ise mobil uyumlu olması için bilgisayar programlarında kullanılan yazılım dillerine kıyasla daha farklı kodlamalar kullanılmaktadır.
Mobil uygulama dünyasında genel olarak iOS ve Android olmak üzere 2 farklı platform yer alıyor. Mobil uygulama geliştirme çalışmaları yapan kişilerin ise bu platformlardan herhangi birine ya da ikisine birden uyumlu yazılımlar üzerine çalışması gerekiyor.
Mobil Uygulama Geliştirmek için Kullanılabilecek Platformlar
Mobil uygulama geliştirme projelerinde proje büyüklüğüne göre oldukça geniş bir kod bilgisi gerekebiliyor. Ancak ShoutEm, Appery, Appy Pie, MobiRoller ve AppBuilder gibi platformların kod altyapısını kullanarak da kendine profesyonel bir mobil uygulama geliştirebilirsin. Mobil uygulama yapma üzerine verilen hizmet kalitesi değişen platformlarda, kullanıcılara ücretli ve ücretsiz olmak üzere farklı hizmetler de sunuluyor.
Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?
Mobil uygulama nasıl yapılır diye soruyorsan, öncelikle konu üzerine ihtiyacın olan programlama dillerini gözden geçirmen gerekiyor. Her ne kadar hazır kodlar ve şablonlar üzerinden hizmet veren mobil uygulama platformları bulunuyor olsa da uygulama içerisinde çıkan herhangi bir sorunda bunu direkt olarak düzenleyebilmek için bir yazılım bilgisi gerekiyor.
Bunun yanı sıra mobil uygulama geliştirirken, geliştirilen uygulamanın içeriği ve hizmet alanı da kullanılması gereken programlama dili için oldukça önemlidir. Basit arayüzüne sahip, genellikle mobil ticaret platformlarının uygulamalarında daha basit şablonlar kullanılırken, daha karmaşık oyunlarda bilmen gereken programlama dili seviyesi de artıyor. Peki mobil uygulama yaratmak ve geliştirmek için bilinmesi gereken diller nelerdir?
Mobil Uygulama Geliştirme Dilleri
Mobil platformlar için tasarlanan uygulamaların, mobil cihazlarda çalışabilmesi için .apk uzantısına sahip olması gerekiyor. Bu uzantıdaki mobil uygulama ve oyunlar ise Java, C, C#, C++, Phyton ve Assembly gibi farklı onlarca programlama dili ile geliştirilebiliyor. Her ne kadar uygulamaları geliştirmek için farklı programlama dillerini kullanabilecek olsan da Eclipse ve Java JDK gibi mobil uygulama geliştirme için zorunlu olan bazı programları da kullanabiliyor olman gerekiyor.
Android Studio
Android Studio, Android işletim sistemi üzerinde kullanılacak uygulamaların geliştirilmesinde en temel desteği sağlayan yazılım geliştirme programlarından biridir. .apk uzantılı dosyaları çok daha rahat şekilde üretmeyi sağlayan Android Studio, geliştirdiğiniz tüm Android uygulamaların çalışma testlerini ve verimlilik kontrollerini gerçekleştirmeni sağlamanın yanı sıra, mobil uygulama geliştirmen için de çeşitli avantajlar sunuyor.
Android SDK sadece Android tabanlı uygulamalar geliştirmeye imkân sunarken, Java SDK ya da Eclipse gibi yazılımlar ile hem Android hem de iOS üzerinden uygulama geliştirmek mümkün. Bunun için öncelikle geliştireceğin uygulamanın hangi mobil platform üzerinden sunulacağını ve hedef kitleyi belirlemen, bunun ardından uygulamanı geliştirmeye başlaman gerekiyor.
Mobil Uygulama Yazılım Dilleri
Mobil uygulamalar 2 farklı dosya uzantısında oluşturulmaktadır. .Ifa uzantsı iOS işletim sistemi kullanan cihazlar için kullanılırken, Android işletim sisteminde de .apk uzantısı yer almaktadır. Geliştireceğin uygulamanın dosya uzantısını, uygulamanın yer alacağı markete göre değiştirebilir ya da başlangıçta direkt olarak bu platforma uygun olarak tasarlayabilirsin.
Mobil uygulama tasarlarken yazılım dillerinde ise kodlama bilgine göre C++, C#, CSS, HTML ve Java gibi farklı dilleri kullanabilirsin. Mobil uygulama geliştirme aşamasında karşılaştığın her türlü soruna çeşitli yazılım uzmanları aracılığı ile çözüm bulabilirsin.
Mobil Uygulama Geliştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Mobil uygulama geliştirirken hem uygulama içi yazılım aşamasında hem de uygulamanın platformlara eklenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Peki, mobil uygulama nasıl yapılır ve mobil uygulama geliştirirken nelere dikkat edilmelidir?
Mobil uygulama geliştirmen için dikkat etmen gereken en temel detaylardan bir tanesi uygulama arayüzünü mümkün olduğu kadar basit tutmaktır. Bilgisayar platformunda sunulan uygulamalar daha karmaşık yapılar içermeye uygun olsa da mobil cihazlar aşırı gelişmiş uygulamaları çalıştırırken zorlanabiliyor. Geliştireceğin uygulamanın kullanım alanına bağlı olarak çeşitli alanlarda kullanıcılara kolaylıklar sunmak, uygulamanın kısa sürede popüler hale gelmesini sağlayacaktır.
Uygulama içerisinde, menüler arasında geçişlerin kolay olması, uygulamanın tüm özelliklerin yeteri kadar açıklayıcı imgeler ile tasarlanması bu konuda seni ön plana çıkaracaktır. Uygulamanın tarzına göre daha esprili ya da resmi bir dille yeni yükleyen kullanıcılara uygulamanın kullanımını anlatan ufak görseller hazırlayarak işe başlayabilirsin.
Mobil Uygulamalarda Pazarlama Stratejileri
Kendi markanı oluştururken dikkat etmen gereken en temel noktalardan bir tanesi de kendine profesyonel bir pazarlama stratejisi oluşturmaktır. Uygulamanın reklam görsellerini mümkün olduğu kadar ilgi çekici hale getirmen, uygulamaya olan ilgiyi arttıracaktır. Mobil uygulama geliştirme işlemlerinin son aşamaları arasında yer alan pazarlama, uygulamanın yüklenme sayısını arttırdığı gibi aynı zamanda uygulama içi satın almaların da artmasını sağlayacaktır.
Uygulamanın hitap ettiği yaş ve grubun dikkatini çekecek tarzda reklam kampanyaları hazırlamak, büyük ölçüde faydalı olacaktır.
Mobil Platformlar: iOS & Android
Farklı birçok marka tarafından üretilen akıllı cihazlar olsa da günümüzde iOS ve Android olmak üzere 2 farklı mobil platform yer alıyor. iOS, eski adıyla Apple OS, sadece Apple tarafından kullanılıyor olsa da mobil işletim sistemleri arasında %13lük bir pazar payına sahip. Google ve Open Handset Alliance tarafından üretilen, Linux tabanlı Android işletim sistemi ise pazar payının %87sini oluşturuyor. Yani, geriye kalan tüm akıllı telefonlar Android işletim sistemini kullanıyor. Uygulamaların programlama dillerinde çeşitli farklılıklar görülürken App Store ve Google Play Store gibi farklı pazarların kullanıcı sayılarının değişiklik göstermesi de uygulama üreticilerinin platform seçiminde önemli bir kriter haline geliyor.
Mobil Uygulama Mağazaları: App Store & Google Play
Mobil uygulama mağazaları genel olarak kullanıcıların mobil uygulamalara erişim sağlayabileceği tüm platformları kapsamaktadır. iOS işletim sistemini kullanan Apple markalı akıllı cihazlar, App Store kullanırken geriye kalan diğer tüm Android işletim sistemini kullanan akıllı cihazlar ise Google Play kullanıyor.
App Store
App Store sadece Apple tarafından üretilen cihazların kullanıcıları tarafından erişilebilirken, geliştireceğin uygulamanın daha popüler hale gelmesi için uygulamanın Apple Watch ve benzeri platformlar ile eş zamanlı olarak çalışabilecek detaylara sahip olması gerekiyor.
Google Play
Google Play için üretilen uygulamalar ise geriye kalan tüm kullanıcıların erişebileceği, dolayısı ile daha çok kullanıcıya hitap eden uygumalar haline geliyor. Google Play Store’da üretilen uygulamaların açıklama kısımlarında daha detaylı bilgilere yer verilmesi, uygulamanın kısa süre içerisinde diğerlerinden sıyrılmasını sağlayacaktır.
Geliştireceğin uygulamayı yeterli kod bilgisine sahipsen hem iOS hem de Android için tasarlama imkanın bulunuyor. Ancak her iki mobil uygulama mağazasının da kendine has güvenlik prosedürleri bulunuyor. Bu nedenle mağazaların bir uygulamadan beklentilerine dikkat etmen ve buna uygun çalışmalar üzerine yoğunlaşman gerekiyor.
Mobil Uygulamalarda Güvenlik
Mobil uygulama üretilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta uygulamanın güvenilirliğidir. Seninle aynı içerikleri üreten rakip uygulamalarda bulunan güvenlik açıklarını, uygulamanı ön plana çıkartmak için kullanabilir ve güvenlik konusunda aldığın tedbirler ile daha popüler hale gelebilirsin.
Siber güvenlik üzerine yazdığımız makaleyi okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsin.
Mobil uygulama içerisinde online ödeme seçeneğinin olması, beraberinde birkaç riski de getiriyor. Uygulama içerisinde mümkün olduğu kadar kullanıcıların kişisel verilerinin korunmasına dikkat edilmesi, kullanıcılarda da bir güven oluşturacaktır. Mobil uygulama güvenliğini maksimum seviyede tutmak için bir uzmandan yardım alabilirsin.
170 farklı ülkede genç girişimci ve yazılımcılara hem yazılım hem de siber güvenlik üzerine profesyonel destek veren Atıl Samancıoğlu aracılığı ile mobil uygulama geliştirme sırasında aklına takılan tüm sorulara yanıt bulabilirsin.