Yazılım sistemlerini etkili kullanmak için geliştirilen agile nedir? Agile sistemi etkili ve verimli kullanmak için modelleme yapma yöntemidir.
Agile Metodoloji, çevik metodoloji olarak ifade ediliyor. Yazılım için modelleme ve dokümantasyon yapmaya yönelik olan pratiğe dayalı tüm yöntemler için kullanıldığını söyleyebiliriz. Oldukça eski bir yaklaşımın geliştirilmesi ile günümüze kadar taşınmıştır. 1970’li yıllardan itibaren kullanılmaktadır. Yaklaşımların devamı olmasının yanı sıra aşırı kuralcılığa bir başkaldırı olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. 1990’lar ise bu sistemin çok daha hızlı yayıldığı dönemlerdir.
İçerikler
Agile Metodoloji Nedir?
Sıkça sorulan sorular arasında agile nedir sorusunun dışında, genelde prensiplerinin ne olduğu, metodun tam olarak tanımının ne olduğu ne işe yaradığı gibi sorular da var. Metot uygulama aşamasında belirlenen alanlara tek tek uygulanır ve süresi bellidir. Ekip üyeleri arasında ise gelişimin tatmin edici olup olmadığı konusunda sürecin uzatılması için talep gelebilir. Ancak agile metodolojisi zaman konusunda esnek değildir. Projenin kalan aşamaları, kendi zamanları içinde gelişmek üzere devam ettirilmelidir. Metodolojiye göre ilerlemeyi sağlayan da bu durumdur.
Agile Metodolojisi Nasıl Uygulanır?
Belirlenen prensiplerin tek tek uygulanması önemlidir. Uygulanacak olan yöntem bakımından agile metodolojisi nasıl uygulanır sorusu da sıkça sorulanlar arasında. Bakıldığında uygulama aşamasında yapılması gerekenlerin tek tek belirlenmiş olduğu görülür. Yazılım geliştirme sanatı olarak düşünmeniz halinde, aslında kendine özgü aktiviteler ile ortaya çıkacağını da bileceksiniz. Yöntemlerde her usta yazılımcı, usta sanatçı olarak kabul edilir ve kendi tarzı ile uygulama yapar. Genellikle yazılımcıların sıklıkla kullandığı bir metodoloji olmasına rağmen diğer mesleklerde kendi işlerine uyarlayıp kullanabilirler.
Agile Metodolojisi Süreç Aşamaları
- Anlaşma
- Planlama
- İhtiyaç belirleme
- Tasarım
- Gerçekleştirme
- Doğrulama
- Bakım
olarak belirlenmiştir. Agile metodolojisi bu aşamaların yazılımcı tarafından tek tek uygulanması ile olacaktır. Her aşama uygulama alanına göre, uygulayacak olan yazılımcıya göre şekillenir.
Agile Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Peki, faydaları ne olacak? Metot, önce gelen yazılım uzmanlarının gerçek yaşam projelerinde elde ettiği deneyimlerin ortaya çıkması açısından avantaj sağlamıştır. Bu sayede geleneksel kalkınmanın zorluklarının da ortadan kalkması mümkün olmuştur. Endüstri açısından ise iyi bir proje geliştirme fırsatı sunmuştur. Hızlı teslimat için de çalışmaların önünün açılmasını sağlamıştır.
Agile çalışmanın avantajları nelerdir sorusunun yanıt olarak, değer geliştirme süreci boyunca, aynı zamanda optimize edilmesi konusunda da avantaj sağlamasını verebiliriz. Yineleme, planlama, ve belkide işin gelişmesi ve karşılığında çıkacak product implement’in daha sağlıklı olması acısından geri bildirimin olması gibi avantajlar da var. Bir projenin durumunun ölçülmesi, değerlendirilmesi, süreç boyunca gereksinimlere kolayca adapte olması mümkün. Bu her projenin gelişimi için doğru ve erken tespitlerin olmasını sağlayacaktır.
Başarının kapısını aralamak için kendinize yatırım yapın. En etkili kişisel gelişim önerileri makalemizi okuyarak kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirisiniz.
Scrum Nedir?
Merak edilen bir diğer soru ise scrum nedir oluyor. En temel yanıt insanların mümkün olan en yüksek değere sahip ürünleri yaratıcı şekilde geliştirmesi ile birlikte, karmaşık ve adaptasyona açık sorunları ele alabildikleri bir bağlam olarak açıklanabilir.
Scrum, agile proje yönetme metotlarından biridir…
Scrum Metodu Ne İşe Yarar?
Yazılım süreçlerinin ihtiyaca göre ortaya çıkan gereksinimlerine, alternatif bulabilen bir çözüm yöntemi sağlar. Gereksinimlerin karşılanması için iyi bir yöntemdir. Scrum metodu ne işe yarar sorusunun yanıtı, aslında yazılım anlamında iyileştirme ve gelişme açısından her şeydir şeklinde yanıtlanabilir. Bu bağlamda iş yerleri için her anlamda çözüm üretici olacaktır. İhtiyaçlara hızla karşılık vermenin bir yoludur.
Scrum metodu ile çalışan bir şirket, aylar boyunca lineer bir geliştirme süreci sonunda ürün çıkarmak yerine, hızla değişen ihtiyaçlara cevap vermek adına gerekeni yapacaktır. Bunun için de çalışma planlarını sprint adı verilen çalışma süreleri içinde gerçekleştirerek, aslında planlı ve programlı bir şekilde hareket etmeyi de başarmış olacaktır.
Scrum Metodunda Prensip Nedir?
Prensip tamamen, sprintte yapılması gereken her iş için kişilerin bu işi sahiplenmesi ile olacaktır. Sonunda ise el birliği ile ortaya bir ürün çıkarılmış olacaktır. Peki, sprint hangi parçalardan oluşuyor? Preparation ilk parçadır. Yani iş sahipleri tarafından üretime hazırlanan doküman, araştırma ek tasarım gerektiren olan işler olarak açıklanabilir. Candidates parçası ise hazırlığı tamamlandığı düşünülen işler olarak açıklanıyor. Sprint meeting için herkes listeden öncelik sıralamasına göre current kart alması ile görevlendirme yapılıyor. Ardından herkes her göreve de göz atarak genel anlamda da bilgi sahibi oluyor.
Scrum ile Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
Yöntem olarak Agile içinde Scrum seçilmesi, tamamen yazılım alanında iş paylaşımının yapılması ve hedef odaklı olmasını sağlar. Hazırlıkların titiz şekilde yapılmasının dışında direkt olarak yapılan hazırlıklarla ilgili eksik bir şey var mı, planlama nasıl olacak gibi soruların yanıtı ile profesyonel şekilde verilmesini edilmesini sağlıyor. Scrum ile çalışmanın avantajları nelerdir sorusunun yanıtı kapsamında sürecin profesyonel yönetilmesi de avantajdır denebilir. Ayrıca plan yapmak açısından, işin tamamlanması için ön çalışmalar için de araştırma yapılacaktır. Bu işi yapmak için gerekli olan ön çalışma da bu aşamada planlanacaktır.
Agile ile birlikte ekip yönetimi oluşturmanın yöntemlerini öğrenmek için hemen tıkla! Proje ve ekip yönetimini daha başarılı bir şekilde gerçekleştirerek işletmeniz başarıya koşabilir.
Agile Metot Özellikleri
İnsan merkezli bir metottur. Yönetim stili tamamen liderlik ve iş birliği kapsamında olacaktır. Ayrıca rol ataması da kendini organize edecek şekilde oluşturulmuştur. Rol değişimine teşvik etmektedir. Bunlar iş hayatında son derece önemlidir. Ayrıca iletişim konusunda da agile resmi dile sahip değildir. Geçmiş dönemlerdeki metotlara bir tepki olarak kuralcılığı da kırmayı başarmıştır. Müşterinin rolü kritiktir. Proje döngüsü ise ürün özelliklerine göre yönlendirilir. Geliştirme modeli organik olarak geliştirilmektedir.
Agile Yöntemini Kullanan Firmalar Hangileri?
Metodu benimsemiş olan pek çok firma var. Agile çalışmanın avantajları pek çok firma tarafından değerlendiriliyor. Bakıldığında IBM yazılımı geliştirmek için bu yöntemi açıkça kullanıyor. Bu metodun kullanılması, önemli organizasyonel değişikliklerin de yapılacak olduğu anlamına geliyor.
Şirketler, agile yazılım geliştirme ekibi ile güvenli, rehber ile ortak başarı şansının artacağına da inanarak hareket ediyorlar. Müşterilerin projeleri için metodun uygulanması konusunda da en iyi şekilde bilgi vermek, yardımcı olmak söz konusu oluyor.
Agile Metodu ile İlgili Eleştiriler
Sorulan agile nedir sorusunun yanı sıra, aynı zamanda getirilen eleştiriler de var. Bakıldığında bu anlamda yöntem, metot üzerinden gelen eleştirilere de göz atmakta fayda var. Eleştirilere göre metodun geliştirilmesi için de adımlar atılabilir.
Yeterlilik: Eleştiri getirilen hususlar arasında yeterlilik var. Çünkü agile metodolojisi için büyük kuruluşlar için yeterli olup olmaması konusunda soru işaretleri oluşuyor. Bunun dışında belirli türdeki projelerde de yetersiz olması söz konusu olabilir.
Tasarım: Tasarım konusunda da yetersizlik eleştirisi almıştır. Sebebi ise gereksinim alma ve kod geliştirme kapsamındaki süreçlere çok fazla odaklanmaması. Bu durumda tasarıma çok odaklanmamış oluyor.
Geliştirici Merkezli: Kullanıcı merkezli yerine geliştirici merkezli olması hususunda da eleştiri alıyor.
Scrum iş hayatındaki önemi konusunda bazı dezavantajları olması, sunulan bu eleştiriler üzerinden açıklanabilir. Uygulanabilir olduğu alan konusunda bağlam anlamda büyük şirketlerde yetersizlik olabilir. Ancak bunun dışında iş hayatındaki önemi geliştirme ve plan konusunda emin adımlarla ilerlemeden ötürü son derece etkilidir.
Agile Yöntemi Süreci
Uygulama konusunda ihtiyaçlar belirlenecektir. Ardından uygulanacak olan yöntemin aşamaları bildirilecek. Bu aşamalar için de süre oluşturma sağlanacak. Yani belirlenen süre boyunca belirlenen alanda gelişim için vakit harcanacak. Bu şekilde her defasında hedeflerin sonuna gelinecek. Uygulama konusunda uzman olan kişiler ile en iyi şekilde gerçekleştirme sağlanacak. Agile metodu uygulama için profesyonel destek almak, firmalar için iyi bir başlangıç olacak. Ayrıca büyük bir gelişim ve dönüşümün adımı atılması da sağlanmış olacak.
Sizlerde şirketinize agile metodununa dönüştürmek veya başlamak istiyorsanız online danışmanlık platformu olan Experlize üzerinden agile danışmanımıza sorularınızı sorabilir, şirketinize en uygun şekilde agile’a dönüştürmenin yollarını bulabilirsiniz.