İş planı hazırlamak, hayallerinizin ilk adımı olabilir. İş fikrinizi hayata geçirmek için bazı planlamaların ve çalışmaların gerçekleşmesine bağlı olabilir. İş planı hazırlamak bu bağlamda oldukça önemli bir adımdır ve çalışmalarınızı bu plana sadık bir şekilde gerçekleştirdiğinizde hayallerinize kavuşmak çok zor olmayacaktır. Öncelikle iş planın ne olduğundan ve daha sonra iş planı hazırlamak için hangi adımları takip etmemiz gerektiğine bakalım.
İçerikler
İş Planı Nedir?
Bir iş fikrin var ve bunu hayata geçirmek için yapman gerekenlerin en başında iş planı hazırlamak geliyor. Çünkü iş planı yapacağın iş konusunda tüm detayları içermekle beraber işin dinamiklerini de karşımıza çıkarıyor. Kısacası işin amacını ve bu amaç için yapılması gerekenlerin, hangi süre zarfında yapılması gerektiğini açıklayan resmi bir belgedir. Peki iş planı hazırlamaya nereden başlanır ?
Başarılı İş Planı Hazırlamanıza Yardımcı Olacak Maddeler
1. İşini Tanımla
Öncelikle ne iş yapacağını açıklaman gerekiyor. Ne işi ve nasıl yapacağını belirtmelisin. Neden bu işi yapmak istediğini karşı tarafa aktarmalısın. Bir iş planının en başında yapacağın işi açıklaman gerekir yani ürününü/hizmetini açıklamak. Öyle ki bir yatırımcıya fikrini açıklaman için iş planı hazırlaman gerekebilir. Bunun için amaçlarını, vizyonunu ve misyonunu belirlemelisin.
2. Rakip Analizi Yap
Eğer ürününün ya da hizmetinin sektörde rakipleri varsa yani benzer işleri yapan firmalar varsa bunları analiz etmende fayda var. O ürünü kaça satıyor? Ürününün özellikleri neler? Ürününün müşterileri kimler? Bu tür soruların cevaplarını öğrenmelisin. Bunları öğren ve kendi iş planını yaparken göz önünde bulundur.
3. Takımını Kur
Elbette işleri tek başına yürütemezsin. Departmanların ihtiyacına göre, kişi sayısını ve işe alınacak bireylerde bulunacak özellikleri belirlemen gerekir. Bu kişilerin işe alımında dikkat etmen gereken bir çok husus var. Bu başka bir yazının konusu elbette.
4. Satınalma İşlemleri
Ürünlerin için gerekli olan hammaddeleri ve ara malzemeleri belirlemen gerekiyor. Bunları tedarik edeceğin kurumların ve fiyatların ön araştırmasını yapmanda fayda var.
5. Pazarlama Planları
Bir ürün veya hizmet ortaya koyuyorsan bunun pazarlama ayağını atlamaman gerekir. Hangi pazarlama tekniklerini kullanacaksın? Müşterilerin kimler? Nasıl pazarlayacaksın? Hangi dijital pazarlama araçlarını kullanacaksın? Bu soruların cevabını bulman ve iş planında yer vermen gerekiyor. Ayrıca Experlize danışmanlarından iş planı nasıl oluşturulur konusunun yanı sıra dijital pazarlama konusunda da bilgi ve danışmanlık alabilirsin!
Sosyal Medya Pazarlamanın Dijital Pazarlamaya Etkisi‘ni ele aldığımı makalemizi okumayı unutma!
6. Üretim Süreçleri
Başarılı bir iş planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise üretim proseslerinin nasıl olması gerektiğidir. Hammadde hangi aşamalardan ve hangi makinalardan geçecek ve nasıl bir işlem göreceği açıklanmalıdır. Bu adımlar çok detaylı olmasa bile girişimcilik iş planında, operasyonel süreçler yer almalıdır. Bu kısımda yalın üretim tekniklerine yer vermek hem verimliliği arttırmak açısından hem de üretim süreçlerinin problemsiz şekilde ilerlemesi açısından önemlidir.
7. Finans
Bir ürünü oluşturan malzemeleri kaça alacağını, kaça satacağını, ne kadar kar elde edeceğini tahmini olarak hesaplaman gerekiyor. Makinalar kullanılıyorsa makinalar ve amortisman sürelerinin bilinmesi de var.
İş planı örnekleri incelendiğinde temel olarak bu aşamaların yer alması gerektiği bilinmelidir. Elbette daha bir çok faaliyet vardır. Örneğin lojistik kısmı. Ürününü ürettikten sonra nerelere hangi araç türüyle götürüleceği gibi konularda yer almalıdır. Ya da kalite kontrol kısmının nasıl olacağı, kalite kontrol bölümünde kimlerin olacağı ve kaç kişi olacağı konusu belirlenmelidir.
Ayrıca hangi tür yazılımlara ihtiyaç olduğu ve bu ihtiyacın nasıl karşılanması gerektiği konusu iş planı hazırlarken içerisinde yer almalıdır. Bu bağlamda e-lojistik kavramını takip ederek iş planını oluşturmana yardımcı olacaktır.
İyi bir iş planı, KOSGEB gibi kurum veya kuruluşlardan hibe/kredi almanıza ve melek yatırımcı bulmak konusunda da size yardımcı olacaktır. Buda iş planının ortaya çıkma süresini daha da kısaltacak önemli bir konudur.
8. Uzman Desteği
İş planımız ne çok kısa olmalıdır ne de sayfalarca sürmelidir. Fikrinize destek verecek bir yatırımcıya ihtiyacınız varsa iş planınızı çok iyi açıklamalı ve karşı tarafa iyi bir sunum yaparak ikna etmelisiniz. Yatırım almanın en önemli maddelerinden biri olduğunu da söyleyebiliriz. Girişimcilik iş planı hazırlanırken her bir adımın oldukça önemli ve zor olduğunun farkındayız. Bunun için iş planını hazırlarken Experlize Danışmanlarından bilgi ve danışmanlık alabileceğini unutma.
Profesyonel İş Planı hazırlamak için online danışmanlık hizmeti veren Experlize uzmanları bir adım uzağında!