Kişisel gelişim konusuna bir iki soruyla başlayalım. Başarı senin için ne anlama geliyor? Hangi durumlar gerçekleşirse başarmış hissedersin? Bu soruları kendine sor ve düşünerek cevapla ardından bir kağıda yaz ki gözünün önünde olsun. Başarı tanımını belirledikten sonra başarının senin için bir sonuç değil bir yol olması gerektiğinin farkında ol. Bu yolda hedefini belirleyerek, hedeften sapmana neden olabilecek uyarıcılara karşı kendini kapatman ve motivasyonunu yüksek tutman gerekiyor.
İçerikler
1. Kişisel gelişimde önce Potansiyelinin Farkında Ol!
Güçlü yanlarını belirle. Diğer insanlardan seni ayıran özellerinin, yeteneklerinin farkında olmak kişisel gelişim yolculuğunda kendinin bilincinde olmanı sağlayacaktır. Ayrıca zayıf yönlerini de belirleyerek nasıl geliştirebileceğini düşünürsen, sistematik ilerlemiş olursun. Bunun için sana SWOT analizini önerebilirim. SWOT analizi güçlü ve zayıf yanlarını, hayatındaki fırsatları ve tehditleri görmeni ve bundan hareketle aksiyon almanı sağlar.
2. Hayatını Planla!
Amacına yönelik olarak günlük, haftalık, aylık hatta yıllık olarak planlar yapman ve bu planlara uyman gerekir. Bunun sebebi, bir plan programın olmaz ise kişisel gelişim sürecin de aksamaların meydana gelme olasığının artmasıdır. Öncelikle küçük hedefler belirlemelisin ve bu küçük hedefleri gerçekleştirmen için planlar yapmalısın. Planlarının kısa vadeli olması başlangıçta iyi olacaktır. Çünkü planlarını gerçekleştirdiğin andaki mutluluk sana bu çalışmaları sürdürme isteği verecek ve bu süreci sürdürülebilir kılabileceksin.
3. İlişkilerini Geliştir!
İnsanlar sosyal varlıklardır. Hangi meslek dalına mensup olursan ol iletişim yönünü geliştirmen gerekir. Eğer iletişim yönün güçlüyse bu seni önemli kılar. Gerek iş hayatında gerekse sosyal yaşamında güçlü bir iletişim kurmanın artılarını yaşarsın. Ayrıca iletişim yönünün güçlü olması yeni fırsatlar, yeni insanlar demektir. Unutma geniş bir networke sahip olmak birçok farklı insandan birçok farklı bilgi öğrenmek anlamına gelir. Yeni insanlar aracılığı ile aslında deneyimlemediğin birçok farklı konuda bilgi sahibi olabilirsin.
4. Zaman Seni Değil, Sen Zamanını Yönet!
Planlar yaptın, hedefler koydun. Peki zamanını etkin kullanabiliyor musun? Hedeflerin için yaptığın çalışmalara uyman gerekiyor. Kişisel gelişim uzmanları zaman yönetiminin önemini vurgular ve hayır demenin öneminden bahseder. Eğer gün içinde kişisel gelişim eğitimi alman gerekiyorsa ve arkadaşın seni buluşmaya çağırıyorsa hayır diyebilmelisin. Unutma düzenli ve sürekli yapmak başarıya görürür.
Scrum ve Agile metoduyla projelerinizi daha hızlı ve başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz.
5. Yeni Beceriler Öğren!
Gerek kişisel gelişim eğitimleri alarak gerekse istediğin bir alanda eğitimler alarak kendine değer kat. Eğer ilgi alanın ise yazılım konusunda online eğitimler alabilir bu konuda kendini geliştirebilirsin. Ya da e-ticaret konularına yönelebilirsin. Bu konularla ilgili Experlize uzmanlarından bilgi ve danışmanlık alabileceğini de hatırlatayım. Eğitimlerin yanı sıra kitaplar oku. Kitap okumak kişisel gelişim tavsiyelerinin en başında yer alır bu konuyu es geçmeyelim. Ayrıca yeni bir hobi edinebilirsin. Bu hobiyi yaparken hem eğlenmeyi hem öğrenmeyi ilke edinmelisin!
Aliexpress ile Dropshipping becerin olmasını ister miydin? Bloğumuzu incele!
AliExpress ile Dropshipping Nasıl Yapılır, AliExpress ile Dünyaya Açılmanın Yolları Nelerdir?
6. Konfor Alanından Çık!
Konfor alanı: Kendini rahat hissettiğin, içinde bulunduğun durumdan memnun olduğun ama gelişiminin durduğu alandır. Konfor alanından çıktığın an, bilmediğin, öğrenmek durumda kalacağın durumlarla karşı karşıya gelirsin. Ve asıl öğrenme ve gelişme süreci o zaman başlar. Konfor alanından çıkmaya örnek vermek gerekirse: Yıllardır bir işletmenin aynı bölümünde çalışıyorsun. Farklı bir departmanı merak ediyorsun ama o bölüm hakkında bilgin yok. İşte o departmana geçip o süreçleri öğrenmek ve farklı bir ortama adapte olmak konfor alanından çıkmaya örnektir.
7. Mentor Edin!
Mentor yani diğer adıyla akıl hocası edinmen, sana farklı bakış açısı kazandırır. Kararsız kaldığın durumda sana fikir verir. Kendini tanıman konusunda yardımcı olur. Kişisel gelişim eğitimleri alırken sana rehberlik eder. Çünkü senden daha fazla deneyimleri vardır ve senin geçtiğin yollardan kendisi de geçmiştir.
SWOT analizi, online eğitimler ve daha fazlası için Experlize kişisel gelişim uzmanlarından her zaman bilgi ve online danışmanlık alabileceğini unutma!