Yeni Başlayanlar İçin Blockchain Teknolojisi Nedir, Nasıl Çalışır?

Kripto para teknolojisinin gelişmesi ile blockchain teknolojisi nedir, nasıl çalışır gibi soruların sorulması yaygınlaştı.

Sen de kripto paraları merak ediyor, kripto paralar üzerinden gelişen teknoloji ile kazanç elde etmek istiyor olabilirsin. İşte yeni başlayanlar için detaylı bilgilendirme…

Blockchain Teknolojisi Nedir?

İlk olarak blockchain teknolojisi nedir sorusunun yanıtını vermeliyiz. Blockchain yani blokzincir, zincirler halinde oluşturulmuş bir koruma metodudur. Kripto paraların şifrelenmesi, yapılan işlemlerin herhangi bir tehlikeye yol açmaması açısından korunaklı şekilde oluşturuluyor. Bu alanda uzman olan kişiler tarafından oluşturulan sistemde, net şekilde koruma sağlanıyor. Kripto paralar ile uğraşmak, kripto paralar ile kazanmak isteyen kişilerin mutlaka bu sistem hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. 

blockchain 2
Blockhain

Blockchain Nasıl Çalışır?

Merak edilen bir diğer soru ise blockchain nasıl çalışır? Çalışma sistemi konusunda oluşturulan bloklar var. Madenci ismi verilen ağa bağlı olan bilgisayarlar, işleme konan verileri bir araya getirip şifreleme yapar. Ardından standartlara uygun şekilde arşivler ve bloklar haline gelmesi sağlar. İşlemlerin tamamına ait veriler ile nihayetinde özet bir fonksiyon ortaya çıkar. Buna da hash denir.

Ağa destek veren ve gönüllü olarak node katılımcılar ile blokların şifreleme bilgilerinin kontrolleri gerçekleşir. Yeterli onay alınması durumunda ise blok, zincire eklenir. Özel şifreler ile bağlanan blokların sıralı biçimde listelenmesi ile hayali bir zincir oluşturulmuş olur. İşlemin ardından madenci, konsensüs uzlaşı yapısına uygun olacak şekilde ödül kazanır.

Blockchain’i Kim İcat Etti?

Bu teknolojinin nasıl bulunduğu, merak edilenler sorular arasında. Blockchain’i kim icat etti sorusunun yanıtını ise tam bir muamma, kripto para dünyasına tanıtılan ilk kişi Satoshi Nakamoto lakaplı bir kullanıcıydı. Satoshi Nakamoto’nun kim olduğuna dair Japon bir fizikçi olan Dorian Satoshi Nakamoto’dan  Avustralyalı bir bilgisayar bilimci Craig Steven Wright’a kadar birçok aday bulunmakta. Günümüzde bilinen şekliyle ilk blokzincir modelinin 2008’de icat edildiği düşünülüyor. 2009’da ise Bitcoin alım satım işlemiyle ilk kez kullanılmış. Ancak bakıldığında bu modelin daha önce 1991 yılında kullanılmış olduğuna dair bilgiler yer alıyor. Sonuç olarak bu modelin Bitcoin ile popüler olduğunu söyleyebiliriz. Bitcoin para birimi ile bu modelin ilk defa aktif bir biçimde topluluk tarafından hayata geçirilmiş olduğunu söyleyebiliriz.

craigwright
Craig Steven Wright

Blockchain Giriş

Online siteler üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirilebilir. Blockchain giriş işlemi de bu satın alma işleminin öncesinde olacaktır. Hemen işlemlerini gerçekleştirmek için yapman gereken, resmi internet sitesi üzerinden anında giriş yapmak olacaktır. Bunun için öncesinde  bir kullanıcı adı ve şifre alman gerekecek. Giriş işlemi için yalnızca kullanıcı adı ve şifre oluşturman yeterli olacaktır.

Anında giriş yapabilirsin.

Sunulan seçenekler üzerinden kullanıcı adı ve şifre belirlemen halinde, internet sitesi seni kripto paraların olduğu bir ekrana yönlendirecek. Hemen giriş işlemini yaparak kaldığın yerden kripto para almaya ve satmaya başlayabilirsin. Alım satım işlemlerini gerçekleştirmek için incelemeler yapabilir, kripto para konusunda Experlize uzmanlarımızdan yardım alabilirsin.

Blockchain Güvenilir Mi?

Güvenlik konusunda da merak edilenler var. Sen de blockchain güvenilir mi sorusunu sorabilirsin. Peki, neye göre bu modelin güvenli olup olmadığına karar veriliyor? Bu modeli özel kılan şifreli blokları olması olduğundan, aslında güvenlik için son derece avantajlı olduğu söylenebilir. Bunun dışındaki en önemli özellik, aynı zamanda dağıtık ağ sayesinde güvenliğin oluşturulmasıdır. Güvenlik seviyesi konusunda merkezi veri tabanının oluşturulması, veriler kıyaslanarak güvenliğin daha da arttırılması son derece önemli bir girişimdir. Böylelikle kötü niyetli kişiler tarafından verilerde değişiklik yapılması da zorlaşacaktır.

Veriler, kötü niyetli kişilerin kayıtlı verilere girişini, verilerde değişiklik yapmalarını engellemek için en iyi şekilde korunur. Belirlenen yöntemler uygulanarak, kripto paraların güvenliği sağlanır.

Blockchain güvelinir mi
Blockchain Güvenilir mi?

Blockchain Blok Zincir Nedir?

Blockchain blok zinciri nedir sorunuzun yanıtı veriliyor. Sistem tamamen halkalar üzerinden oluşturulan şifrelemeler ile çalışır. Bakıldığında ilk kripto para birimi Bitcoin ile hayata giren bu blok zinciri, eski verilerde düzenleme imkânı tanımaz. Bunun dışında geleneksel veri tabanları dışına çıkıldığında ise dijital kayıt defteri çalıştırılmış olur.

Her blok için işlem bilgileri gerçekleşir. Önceki blok için de şifrelenmiş özel kod olarak ise hash bulunmaktadır. Her blok, kendilerinden önceki bloğa şifreli bir biçimde bağlanarak, her blokta özel olarak değişim yapılması sağlanabilir. Sonraki tüm bloklarda bu değişimin ortaya çıkması söz konusu olacak. Bu sayede ise verilerin asla değiştirilmediğinden emin olmak mümkündür.

bitcoin coin
Bitcoin

Blockchain Ağ Sistem Nedir?

Peki, blockchain ağ sistem nedir? Aynı veri kaydının, birbiri ile iletişim halindeki farklı bilgisayarlar üzerinde saklanmasını sağlayan dağıtık sistemdir. Dağıtık ağ üzerinde yer alan donanımlar tek bilgisayarmış gibi düşünülür. Bu sayede bazı bilgisayarlar için teknik arıza olması durumunda, diğer üyelerde verilerin birer kopyası saklanarak sistemin aksamasının önüne geçilir. Çok daha profesyonel bir şekilde sistem işlemesi sağlanır. Kullanıcı merkezli, veri merkezli olmak üzere seçenekler üzerinden hareket edilebilir. Mümkün olduğunca sistemin sağlamlaştırılması ile şifreleme ve koruma sağlanmaktadır.

blockchain teknolojisi
Blockchain Teknolojisi

Blockchain Node Düğüm Nedir?

Node (düğüm) nedir? Blockchain node nedir? Gönüllü olarak yer aldıklarını bildirmiştik. Peki, ne yapıyorlar? Görevleri neler? Oluşturulan bloklar için görevleri, yapmaları gerekenler nedir?

Node görev tanımı;

  • Transferler uygun biçimde imzalanarak işlemler tamamlandı mı?
  • Kurallara uygun miktarda coin üretimi oldu mu?
  • Çifte harcama (double spend) yapıldı mı?
  • Bloklar doğru veri formatında mı değil mi?

Node’un cevaplaması gereken sorular bu şekildedir. Yetkili olan nodelar için konsensüs kurallarına uymayan işlemleri geçersiz kılmasını da ekleyebiliriz. Farklı görev ve yönlendirmeler bünyesinde, koruma, kontrol ve diğer aşamaların gerçekleşmesi sağlanır. Gönüllü olarak yer alan Nodelar için çalışma prensibinin koruyucu olduğunu söyleyebiliriz. 

Blockchain Bloklarının İçinde Ne Var?

Blok blok olduğu bilinen blockchain için içinde ne var sorusu sorulabilir. Blockchain bloklarının içinde ne var? Evet, sorunuzun yanıtını aşağıda bulabilirsiniz:

Blokların içinde;

Blok numarası, blok başlığı, hash (önceki blok verilerine ait fonksiyonlar), bloktaki verilere ait özet şifre ve zaman damgası gibi temel öğeler yer almaktadır.

Her blok için kendinden öncesindeki bloğa ait özet şifreyi taşıdığını söyleyebiliriz. Şifreyi içinde barındırması, güvenliğin üst seviyeye taşınması demektir. Zira herhangi bir blokta değişiklik yapılmaması, değişiklik yapılmaya çalışılması durumunda ise özet şifrenin de değişmesi ile ardından gelen bloktaki şifre ile uyumsuz olması söz konusudur. Bu güvenlik sistemi ile koruma sağlanmaktadır. 

Örneğin Bitcoin blok içeriği;

  • Sihirli sayı
  • Yükseklik
  • Başlık (header): Versiyon, önceki başlık, zaman damgası, merkle kökü, zorluk ve nonce.
  • İşlem sayısı
  • İşlemler 

gibi içeriklerden oluşmaktadır. Farklı şekillerde içeriklerin belirlenmesi ile üst düzey bir güvenlik sağlanmaktadır. 

Blockchain
Blokzincir Bloklarının İçinde Ne Var?

Blockchain Şeffaflığı

Şeffaflık konusunda merak ettiğin ne? Blockchain şeffaflığı güvenliğin sağlanması dışında, güvenliği de gösterecek bir şekilde mi? Açık blockchain ağlarının gerçekten açık olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Bitcoin ağında bugüne kadar oluşturulmuş olan tüm blokların ve içlerinde yer alan para transferlerini görmek mümkündür. Aslında bu durum ne kadar şeffaf bir işlem yapıldığının en önemli göstergesidir. Kripto para borsaları dışında işlem sahiplerinin büyük kısmı anonim bile olsa, gerçekleştirilen işlemler için tutarlılık açık biçimde görülmektedir.

Bitcoin ağı için bu zamana kadar gerçekleşen tüm işlemlerde blockchain dokümanını bilgisayara indirmek mümkün oluyor. 

bir yorum bırakın