Hayat boyunca karşına çıkan tüm zorluklara karşı gelmek ve psikolojini çok daha kuvvetli hale getirmek için duygusal dayanıklılık seviyeni arttırman ve bunun üzerine kendini eğitmen gerekiyor. Karşılaşılan tüm zorluklara rağmen psikolojini devam etmeye ikna ederek, karşılaştığın tüm zorlukların üstesinden gelme yeteneğini geliştirerek hayal ettiğin başarıya kavuşabilirsin. Duygusal dayanıklılığını bir profesyonel eşliğinde, doğru bilgilerle güçlendirmek istiyorsan Şeli Kantar’ın “Duygularınızın Cambazı Olun!” etkinliğine katılabilirsin. Peki, duygusal dayanıklılık nedir ve nasıl geliştirilmelidir?
Psikolojik Dayanıklılık
Psikolojik dayanıklılık, İngilizcede Resilience kelimesinden çevrilmiştir. Resilience, 16 yüzyıldan bu yana insanlar tarafından sürekli olarak irdelenen ve üzerine araştırma yapılan bir konu. Genel olarak karşılaştığınız tüm zorlukları bir tecrübe olarak algılamaya ve bu zorluklara yenilmeyi seçmek yerine bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışmak olarak tarif edilebilir. Yaptığın bir araştırma ya da karşına çıkan bir sınav başarısızlık ile sonuçlandıktan sonra asla yapamayacağını düşünmek yerine bundan ders çıkarıp ilerleyen dönemlerde farklı teknikler izleyerek başarıya ulaşmak, psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan çalışmalar ile mümkün.
Bilimsel Açıdan Duygusal Dayanıklılık (Resilience)
Rezilyans, yüzyıllardır bilim insanları tarafından incelenen, kişinin olaylara verdiği tepkileri kontrol edebilmesi ve duygularına yenik düşmemesini ifade ediyor. Farklı açılardan düşünüldüğü zaman kişinin duygusal zeka seviyesinin de psikolojik dayanıklılığı oldukça etkilediği görülmektedir.
Toplumsal açıdan incelendiği zaman, duygusal dayanıklılık ifadesi kişinin hayatı boyunca karşılaştığı tüm risk ve tehlikelere verdiği tepkileri ifade etmektedir. Kişisel gelişim açısından önemli bir yeri olan duygusal dayanıklılığın en büyük etkileri iş hayatında görülmektedir. Günümüz çalışma şartlarında karşılaşılan tüm sorunlar ya da her gün yapılması gereken işler bir süre sonra kişinin, farkında olmadan, stres yüklenmesine neden oluyor. Duygusal dayanıklılığı yüksek olan kişiler ise karşılaştıkları tüm bu sorunları olgunlukla karşılayarak stresin hayatlarına engel olmasına izin vermiyor.
Duygusal Dayanıklılık Neleri Kapsıyor?
Duygusal dayanıklılık genel olarak kişilerin yaşam boyunca karşılaştıkları tüm sorunlara, duygularını maksimum düzeyde kontrol ederek tepki vermesini sağlıyor. Duygusal dayanıklılığın pozitif ve negatif yönde farklı tetikleyicilerinden gelen etkileri kontrol etmek isteyen kişilerin, konu üzerine profesyonel eğitim veren kişilerden dersler alarak kendi duyguları üzerinde kontrol sağlaması gerekiyor.
Duygusal dayanıklılığın bir diğer alanı ise kariyer planlarında kişilerin daha dinamik hareket edebilmesi ve duygularını kullanarak verimliliğini arttırmasıdır. Spesifik olarak sadece birkaç iş kolunda değil, tüm işlerde karşılık bulan rezilyans, kişinin çalışma sürecindeki ve çalışma dışındaki tüm aktivitelerini kapsamaktadır.
Duygusal Dayanıklılığı Geliştirmek için Neler Yapılabilir?
Duygusal dayanıklılık kişinin bir anda kazanabileceği bir yetenekten ziyade, yaşam boyunca kazanılan tüm tecrübeleri kapsamaktadır. Duygusal dayanıklılığını geliştirmek isteyen kişilerin karşılaştığı tüm sorunları, EQ kullanarak benimsemesi ve bunları normal olaylar olarak görmesi gerekiyor. İlk başlarda stresli olaylara vereceğiniz tepkilerde pek bir fark görünmese de verdiğin tepkileri daha normal seviyelere düşürmeye başlayarak sakin kalmaya alışacaksın.
Kişisel gelişim ve duygusal zeka üzerine verilen eğitimler de aynı şekilde kişinin olaylara karşı verdiği tepkileri düzenlemesine yardımcı olmaktadır. Duygusal dayanıklılığınını geliştirmek için bir uzmandan yardım alabilir, çeşitli eğitimlere katılabilirsin. Bu yolda profesyonel bir rehberinin olması, hem süreci senin için hızlandıracak, hem de duygusal dayanıklılığını en doğru şekilde geliştirmeni sağlayacaktır. Bu sayede sen de gün içerisindeki sakinliğini koruyabilir, stres seviyeni azaltabilir, daha verimli ve huzurlu bir hayat geçirebilirsin.
Toplum Sağlığı ve Duygusal Dayanıklılık
Toplum sağlığı üzerine araştırma yapan bilim insanları ise duygusal dayanıklılığın; insanların fakirlik, geçim sıkıntısı ve ailevi sorunlar gibi stres kaynaklarına sürekli olarak maruz kalması ile kronik hastalıklara yakalanmasının doğru orantılı olarak etkileşim gösterdiği yönünde. Bu nedenle gün içerisinde çeşitli sorunları sürekli olarak stres haline getiren kişilerin sakatlık ve kronik hastalıklara da yakalanma ihtimali artıyor. Ancak rezilyans, kişinin karşılaştığı tüm sıkıntılara uyum sağlamasına yardımcı olarak stres seviyesinin minimuma indirilmesini sağlıyor. Sen de duygularına maksimum düzeyde hükmetmeyi başararak daha kaliteli bir yaşam geçirebilirsin.