En Uygun Bütçeyle Google Ads Reklam Verme Yöntemleri 2021

Her şeyin dijitale evrildiği günümüzde, çevrimiçi ortamda ürününü ya da hizmetini müşterilerle buluşturmak istediğin noktada, Google’ın sana sunduğu reklamcılık hizmetidir.

Eski Adıyla Google Adwords Yeni Adıyla Google Ads Nedir?

Google Ads

Her şeyin dijitale evrildiği günümüzde, çevrimiçi ortamda ürününü ya da hizmetini müşterilerle buluşturmak istediğin noktada, Google’ın sana sunduğu reklamcılık hizmetidir. Hem de Google Ads için büyük ya da küçük bir işletme olman hiç önemli değildir. Öyle ki mahallendeki berberde bu sayede reklam verebilir. Ayrıca, bu işi yapman için yüksek ücretler ödemen gerekmez, bütçesini kendin belirlediğin reklam kampanyaları başlatabilirsin. Google Ads reklam vermek sanıldığı kadar zor değil. Fakat dikkat edilmesi gereken püf noktalar var. Şimdi yöntemlere hep birlikte bakalım.

Google Ads İle Reklam Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Google Ads Reklam Vermek

1. Ürününü/Hizmetini Tanıyor Musun Yoksa Tanıdığını Mı Sanıyorsun?

Ürününün ya da hizmetinin özelliklerini, rakiplerinden farkını, ne gibi fayda sağlayacağını, nasıl bir algı oluşturmak istediğini bilmen gerekir. Bunları bilmeden yola çıkmak oluşturacağın reklam çalışmasını doğru lanse edememene sebep olabilir.

2. Hedef Kitleni Kimler Oluşturuyor?

Dijital pazarlamanın, geleneksel pazarlamadan en büyük farkı hedef müşteriyi analiz edebilmektir. Google Ads, markanı hedef kitleyle buluşturur, fakat senin öncelikle doğru hedef kitleni tanımlaman gerekir. Böylelikle doğru ürünü/hizmeti doğru müşteriye sunmuş olursun.

3. Hangi Reklam Türünü Kullanmalısın?

Google Ads üzerinde görsel, video, alışveriş reklamları gibi seçeneklerin olacak. Video reklamları, tahmin ettiğin gibi YouTube’da video izlerken karşımıza çıkan reklamlardır. Alışveriş reklamları için ise, bir ürün arattığında ilk sırada karşına çıkan mağaza ürünü reklamlarıdır, diyebiliriz. Hangi reklam türünü seçmen gerektiğine karar verdiğin takdirde ya da tüm seçenekleri değerlendirmek istediğinde, çalışmalarını bu yönde sürdürebilirsin.

4. Anahtar Kelime Seçimin Nasıl Olmalı?

Google Ads, anahtar kelimelerin arama motorlarında aratılması halinde reklamlarını yayınlayan bir algoritmaya sahiptir. Bu da demek oluyor ki, yanlış anahtar kelime seçimleri reklamlarına tıklamasını istediğin hedef kitleden uzaklaşman demektir. Anahtar kelimelerini hedef kitlene uygun seçebilirsen, senin için potansiyel müşterilere ulaşabilir ve onlara ürünün/hizmetinin tanıtımını en doğru şekilde yapabilirsin.

5. Negatif Anahtar Kelimelere Dikkat

“Anahtar kelime tamam ama negatif anahtar kelime de ne oluyor şimdi?” dediğini duyar gibiyim. Hemen açıklayayım. Bir yazılım kursuna sahip olduğunu düşünelim. Kişiler Google’ın arama motoru üzerinde ‘ücretsiz yazılım kursu’ şeklinde bir arama yaptığı takdirde, senin kursunun çıkması durumunda, hedef kitlede olmayan kişiler reklamına tıklayarak reklam bütçesinden yiyebilir. Google Ads, tıklanma başına ücret usulüyle çalışan bir algoritmaya sahiptir. Bu yüzden reklamlarının herkes tarafından görülmesi ve tıklanması aslında iyi bir şey değildir. Eğer bunun önüne geçmek ve bütçeni doğru şekilde yönetmek istiyorsan ‘ücretsiz’ kelimesini negatif anahtar kelime olarak eklemen halinde yanlış tıklamalara sebebiyet vermezsin. Bu şekilde belirlediğin bütçeyi herkes için değil sadece potansiyel müşteriler için tüketmiş olursun.

6. Web Siten Kaç Saniyede Yükleniyor?

Bir web siten olduğu ve siteye trafik çekmek istediğin bir gerçek. Peki sitenin yüklenme süresi 4 saniyenin üzerindeyse, kullanıcıların siteyi terk ettiğini biliyor muydun? Bu sebeplerden dolayı sitene müşteri çekmek ve alışveriş yapmalarını sağlamak için, siten hızlı açılan bir yapıda ve aynı zamanda mobil uyumlu olmalıdır.

7. Kontrol Zamanı

Google Ads ile reklam verme hakkında buraya gelene kadar birçok şey öğrendin. Bu kısımda ise sonuç odaklı önemli bir terim olan ‘dönüşüm oranı’ karşımıza çıkıyor. Yaptığın çalışmalar neticesinde, kaç potansiyel müşterinin reklamlarına tıkladığı ve bu müşterilerden kaçının satın alma işlemini gerçekleştirdiği dönüşüm oranını verir. Dönüşüm oranını belirlemen ve bunun ışığında gerekli aksiyonları alman reklam optimizasyonu için önemlidir.  Dönüşüm oranını optimize etme noktasında, Google Ads reklam danışmanlarından, uzman desteği almanı tavsiye edebilirim.

Google Ads’de Nasıl Reklam Verilir?

google ads nasil reklam verilir

1. Hesabını Oluştur

İlk yapılması gereken, ads.google.com üzerinden ‘hesap oluştur’ butonuyla, mail adresini girerek hesap oluşturmaktır. Daha sonra yönlendirmeler dahilinde bilgilerini doldurman gerekmektedir.

2. Anahtar Kelimelerini Belirle

Anahtar kelime planlayıcı ile karşılaşacağın bu noktada, ürününle ya da sunduğun hizmetinle bağlantılı olacağını düşündüğün kelimeleri burada aratman, hangi kelime öbeklerini kullanman gerektiği konusunda sana fikir verir. Bu kelimelerin ne kadar aratıldığını gösterir. Amacı bu olan anahtar kelime analizi sitelerinde, bu konuda veri tabanı oluşturmuş olanlarda, kelimelerini aratman senin için yol gösterici olacaktır. Unutma! Potansiyel müşterilerine ulaşmak ve en uygun bütçeyle reklam vermen için doğru anahtar kelimeleri seçmelisin.

3. Kampanyanın Kurgusunu Belirle

Olmazsa olmazlara geldi sıra. Reklamını oluşturdun, artık günlük bütçe tutarını belirlemelisin. Tıklanma başına ücreti ilgili alana yazdıktan sonra lokasyon belirtmelisin, hangi yaş grubuna, hangi dili konuşan insanlara bu reklamı göstermek istediğini seçmelisin. Reklamın gösterileceği saat aralığını belirlediğinde, o saatler aralığında reklamın gösterilecektir.

Google Ads İle Reklam Verirken Bilinmesi Gerekenler

  • Reklam uzantıları kullanmayı ihmal etme, araştırmalar gösteriyor ki uzantı bulunan reklamlar daha fazla tıklanma alıyor.
  • Google Ads reklam vermek için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus, kalite puanıdır.. Kalite puanı, birçok faktöre bağlı olarak hesaplanır. Yüksek kaliteli reklam hazırladığın zaman, reklamının üst sıralarda çıkma ihtimali artar. Aynı zamanda tıklama başına maliyetin düşer.
  • Eşleme türlerini kullanmalısın. Eşleme türleri seçeneklerin; geniş eşleme, tam eşleme, sıralı eşleme, negatif eşleme ve geniş eşleme düzenleyicidir. Reklam çalışmana uygun olanını belirlemelisin.
  • Google Analytics’den bahsetmeden olmaz. Google Analytics müşterilerini tanımanı sağlayan ve sitenin, trafik yoğunluğunu gösteren bir araçtır. Bu veriler sayesinde reklam çalışmalarını geliştirebilirsin.
  • Reklam metinlerini özenle ve akıllıca hazırlamalısın ve reklam metinlerin, harekete geçirici mesajlar içermeli.

Kısaca özetlemek gerekirse; Google Ads, doğru stratejileri izlemen dahilinde potansiyel müşterilerine, en uygun bütçeyle google ads reklam verme olanağı sunar. İçeriğinin SEO uyumlu olması reklam çalışmanı üst sıralara taşır. Doğru anahtar kelime seçimleri, negatif anahtar kelime kullanma, potansiyel müşteriye ulaşma konusunda büyük önem taşır.

bir yorum bırakın