Girişimcilerin En Sık Yaşadığı 7 Sorun

Çoğu insanın hayallerini süsleyen kendi işinin olması eskilerde dükkan açmak olsa da günümüzde online girişimcilik olarak da yapılıyor. Her iki durumda da işe yeni başlayan girişimciler birçok sorunla karşılaşabiliyor.

Bu sorunlar birçok girişimciyi caydırabiliyor, onun için başlarken sorunların neler olabileceğini görmeye çalışmak gerekir. Bunları görmek için online platformlardan alınan bilgiler yeterli olmayabilir. Bu durumlarda bir Experlize uzmanına danışmak işinizi kolaylaştırabilir. Lakin sorunların neler olabileceğine dair yanıtları bu yazıda bulabilirsin.

Girişimcilerin yaşadığı sorunlar genel olarak iki alan üzerine yoğunlaşıyor. Bu sorunlar girişimcinin kendisiyle ilgili olabilirken, dış etkenler ile de olabiliyor. Girişimcinin kendisiyle ilgili sorunları; özgüven kaybı, panik olma durumu, disiplinli olamama, başarısız girişimcilerden etkilenme olarak sayılabilir. Dış etkenlerle ilgili olarak; sıra dışı durumlar, personel sıkıntıları, extra masrafların oluşması, para kazanamamak gibi sıkıntılardır. 

Girişimcilerin Yaşadığı Kişisel Karşılanabilecek Sorunlar

Girişimcilerin Yaşadığı Sorunlar

1. Özgüven Kaybı

Girişimcilerin yaşadığı sorunların başında özgüven kaybı gelmektedir. Çoğu insanın yeni başladığı işte karşısına çıkan sıkıntılardan dolayı kendisine olan güveni azalmaya başlayabilir. Bu özgüven kaybı, işe yeni başladığında, diğer girişimcilerinde bu sıkıntıyı yaşayabileceğini bildiğin zaman azalabilir.  Bunun olma nedenleri çok fazla olabilir. Yaptığın işin düşündüğünden daha az getiri sağlaması olabilirken, yanından sana insanların eksilmeye başlamasıyla da olabilir. Girişimcilerin yaşadığı sorunlar arasında bulunan ekonomik sorunlar özgüven kaybına neden olmayabilir. Manevi desteklerini kaybetmek de buna neden olabilir. Bunu yaşayabileceğini bilmek daha güvenli bir yola çıkmanı sağlayabilir.

Melek yatırımcı bulmanın yolları sayesinde belki girişiminize en uygun melek yatırımcıyı bularak ekonomik sorunların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca KOSGEB girişimcilerin ekonomi durağı olabiliyor. Başarılı fikirlere 100 bin TL’den fazla bütçe ayırabiliyorlar.

2. Panikleme Durumu

Bilmediğin herhangi bir şeye başlamak seni strese sokarak paniklemene neden olabilir. Bunu en aza indirmek için alacağın yardımlar ve uzman görüşler bunu en aza indirebilir. Bu panikleme durumu her şekilde yaşanabilir. Yatırımcılardan beklediğin destek gelmeyebilir ya da ilk anda belli bir miktar para kaybetmiş olabilirsin. Bu durumlarda ki paniklemeni en aza indirmek için bunların çoğu girişimcinin yaşadığını bilmen gerekir. Her zaman her şey yolunda gitmeyebilir. 

3. Disiplinli Olamama

Girişimcilerin yaşadığı sorunların en önemlisi disiplinli olmama diyebiliriz. Disiplin, her zaman her şey de başarının birinci kuralı olmalı. Kendi disiplinini sağlayamama durumu ciddi şekilde kötüleştirebilir. Disiplinli olamama durumu çoğu kişide yaşanabilecekken, kendi işini yaparken bu durumu değiştirmeli ve disiplini işini belli bir boyuta taşıyana kadar birinci idealin haline getirmelisin. 

Disiplinli bir iş planı hazırlamak aslında bu sorunun önüne geçebilir. İş planlanlarınızı disiplinli ve planlı bir şekilde oluşturarak girişimcilerin yaşadığı sorunların bir tık önüne geçebilir hatta bütçe dahi bulabilirsin.

4. Başarısız Girişimcilerden Etkilenme Durumu

Daha önce karşılaştığın örnek nitelikteki başarısız girişimciler, işe başlarken de işe başladıktan sonra da kafanda olabilir. Bu kafanda olan örnekler her zaman seni etkileyebilir. Başarısız örneklerden dinlediğin şeyleri kendi işinde görmeye başlaman kendini geri çekmene neden olabilir. Bu durumda daha zor duruma girmen olasılığın artar. Bu örneklerin elinden geldiği kadar kafanda yer etmemesine yardımcı olması için uzman görüşleri alman gerekebilir. Genelde bu örnekler olumsuz sonuçlar oluşturabilirken, alacağın uzman görüşleri bu durumun hafiflemesini sağlayacaktır.

Girişimcilerin Dış Etkenlerden Kaynaklı Olabilecek Sorunları

Girişimcilerin Dış Etkenlerden Kaynaklı Olabilecek Sorunları

1. Para Kazanamamak 

Yaptığın birçok masraf, birçok emekten sonra satışların yaptığın şeyleri karşılamayabilir. Hatta bazen zarar ettiğini görebilirsin. Bu durum herkesin başına gelen ve gelebilecek şeyler. Bu sorun genelde yeni başlayan işletmelerin tutunmasını zorlaştırır ve hatta kapatmaya kadar gidebilir. Çoğu girişimcinin ilk etapta yaşayabileceği bir şey olarak önümüze çıkıyor. Bu durumda strese girip o stresle hareket eden girişimciler bu durumun daha kötüye gitmesini sağlayabilir. Bu durumlarda asıl işinin ne olduğuna odaklanmak ve ilk başlarda bu durumların yaşanabileceğini bilmen gerekir.

Bunlar gibi ana sıkıntılar her işte ve hayatında karşına çıkabilecek şeyler. Hayatında destek aldığın insanlar sana yardımcı olabilir iken, girişimcilik, iş kurmak gibi şeyler daha çok uzman görüşü arayabilir. Çoğu girişimci bu sıkıntıları bilmesine rağmen uzman desteği almadığı için kurduğu işin peşinden gidemeyebiliyor. Alacağın uzman tavsiyeleri seni ve iş hayatını rahatlatırken işlerinin büyümesini sağlar. İşlerini büyük ve tamamlamış görmek için başlamadan önce bilgi sahibi olmalı ve tecrübeli uzman desteği ile yola çıkmalısın.

2. Personel Sıkıntıları

Çoğu kez girişimcilerin yanında güvenebileceği personel en önemli gelişme yoludur. Yanında seni destekleyen ve senin güvendiğin personelin bulunması atacağın adımlara çok yardımcı olabilir. Ancak her zaman bu olmaz hatta personel bile bulamayabilirsin. Bu durumlar seni yıpratır kafanda sorular olmasına neden olur. Bu seni iki adım geri götürebilir. En iyi personel seçim yolunu kendin sağlayabileceğin gibi bu sıkıntıyı atlatmana yardımcı olacak çok sayıda uzman var. Bunlar gelişmedeki en önemli yardımcıların olabilir.

3. Ekstra Masrafların Çıkması

Her yönüyle kesin sonuçlar beklememiz gereken girişimcilik hareketleri, çoğu sıkıntıyı barındırabilir. Bu sıkıntılar genelde kolay kolay tahmin edilemeyen şeyler olabilir. Her şeyi hesap etsen bile karşına çok daha fazlası veya çok daha azı çıkabilir. Sana asıl sorun olarak görüneni tabi ki fazladan masraf çıkmasıdır. Ayarladığın bütçe her zaman yaptığın hesaba uymayabilir. Bu sorunlar daha çok matematik gibi görünse de her gün görülen enflasyon oranlarının değişimi senin masraflarını da etkileyecektir.

4. Sıra Dışı Durumlar

Sıra dışı durumlar pek çok, büyük ya da küçük çaplı olabilir. Bu sıra dışı oluşabilecek durumlar genel olarak girdiğin işin sorunları olabilirken, küresel krizler, mevcut bulunduğun devletin ekonomik krizleri de olabilir. Bu durumlarla karşılaşmak genelde senin düzeltemeyeceğin şeyler olabilir. Küresel bir krizde yapman gerekenler ya da bulunduğun devlette ki krizlerde ki yapman gerekenleri daha önce düşünmemiş olabilirsin. Bu durumları en az zararla atlatmak için alacağın uzman görüşler da güvenli bir şekilde başlatacağın işi güvenli bir şekilde sürdürmene yardımcı olacaktır. 

bir yorum bırakın