İlk olarak girişimcilik en temel açıklama ile kişinin kendi işini kurması olarak açıklanır. Bu işin başarılı olması sonucunda ise o kişi ya da kişilere girişimci deniyor.
Apple’ın girişimci nedir sorusuna yanıtı; ‘‘Eski kuralları, çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri’’ şeklindedir.
Sonuç olarak anlamamız gereken, sen de girişimci olabilirsin ve sadece belirlenen özelliklerin olması ile birlikte yaratıcı hayal gücü yeterli. Ayrıca girişimci nedir sorusunun yanıtına, herkes kendine özgü bir yanıt da verebilir. Genel şekilde farklı anlamlara gelecek şekilde yorumlanması söz konusudur.
Girişimciliğin Aşamaları Neler Olmalı?
Evet, herkes girişimci olmak isteyebilir. Ancak alınan risk mutlu olmak ile mutsuz olmak arasında iki farklı zıt nokta olarak düşünülmelidir. Peki, başarılı olmak için hangi aşamaları tamamlamak gerekiyor? işte size girişimciliğin aşamaları neler olmalı sorusunun yanıtı.
Size kazandıracak bir fikir bulmak
Mevcutta olmayan bir fikir ile harekete geçmeyi planlayın. Sizin fikrinizin hedef kitlenizde ses getirmesi önemli olacaktır. Risk almak ve atılacak adımları buna göre planlamak fikrinizi daha değerli hale getirecektir, bu sebeple cesaretli olup kazandıracak fikri aramaya başlayın!
Fikrinizi temellendirmek
Oluşturulan fikrin her anlamda temellendirilmesi gerekiyor. Mantık çerçevesinde, piyasada araştırılması ile ortaya atılması en doğrusudur.
Detaylandırmak
İşe dönüştürebilecek, sektör ve hedef kitle oluşturabileceğiniz şekilde detaylandırmak aslında sürecin tamamlanmasına en yakın aşamadır.
Hesap
Maddi hesaplamaları ve yasal analizleri, süreci öğrenmek tamamen mantıklı hareket etmek için önemli olan aşamadır. Hesaplamalar ile yatırım anlamında kişinin farklı alternatifler oluşturması, kalıcılığı da sağlamak açısından önemlidir.
Fikrinizi yatırıma dönüştürmek:
Girişimciliğin aşamaları, girişimi gerçekleştirmek açısından 5 aşamada tamamlanır. Sonrasında ki süreçte ise kişi başarısını korumak ve geliştirmek üzere adımlar atacaktır.
Yapmış olduğun girişimin başarılı olması için verilen girişim büyütmenin etkili 5 yolu üzerinden harekete geçmen gerekiyor. Çok daha hızlı bir şekilde fikri ortaya koymak, kazanacak şekle getirmek ve tamamen fırsata dönüştürmek aslında kolay olabilir.
Akıllı hareket ederek, fikrini mantıklı kullanarak girişimci olabilirsin.
Girişim ile Startup’ın Farkı Nedir?
Girişimci, mevcut olan bir durum üzerinden hareket etmez. Mevcut olan durumu farklı bir yöntem ile iyileştirme ya da bambaşka bir fikir ile ortaya çıkma şeklinde kazanır. Ancak startup, harekete geçme anlamına geliyor. Yani mevcut olan durumdan ihtiyaç analizi yapmak ve o ihtiyacın en kısa süre içinde karşılanmasını sağlamak.
Bu durumun farklı ve yepyeni bir fikir olması değil, ihtiyacı giderme açısından bir harekete geçme olduğunu söyleyebiliriz. Girişim ile statup’ın farkı nedir sorusunun yanıtına göre, aslında iki kulvardan birinde, hangisine daha yatkın olduğunu görerek netleştirip sonra harekete geçmek atılması gereken adımdır.
Girişimcilerin Edinmeleri Gereken Gereksinimler
Bir girişimcinin edinmesi gereken gereksinim ne? Girişimci mi olmak istiyorsun? Peki, hangi özelliklere sahip olman gerekiyor? Öncelikle yaratıcı, okuyan ve araştıran biri olmalısın.
Herkesten önce bilgiye sen sahip olursan, bir şeye herkesten önce ulaşman da daha kolay olur.
Girişimcilerin edinmeleri gereken gereksinimler nelerdir sorusunun yanıtına; araştırma gücü, fikir bulma yeteneği, planlama ve hesaplama yeteneği gibi tamamen kişisel özellikler şeklinde yanıt verebilirsiniz.
Ancak bunun dışında elbette finansal anlamda yatırımcı bulmak, fikrinin ortaya çıkarılması için gereken desteği almak da son derece önemli olacaktır.
Girişimcileri Zorlayan Unsurlar Nelerdir?
Teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan yaygın girişimciler için hangi unsurlar girişimcileri en çok zorlar sorusu da sıkça soruluyor. Aslında en çok zorlanılacak olan husus herkes için farklı olabilir.
Sen karamsar bir insansan, senin için elindeki fikrin yatırıma dönüşmesi her zaman zor olacaktır.
Günümüzde ise genel anlamda girişimcileri zorlayan husus yatırım yetersizliği, piyasaların kötü olması, yatırımcı bulmak da zorlanma ya da ekonomik sorunlar ilk akla gelenler arasında.
KOSGEB gibi kurumlar her ne kadar girişimcileri ve fikirlerini desteklese de her zaman ekonomik olarak doğru bir seçenek olmayabiliyor.
Yani ne kadar risk alınır ne kadar avantaj elde edilir hesaplarının bir anda değişmesi söz konusu olabilir.
Girişimciler Parayı Nasıl Yönetmeli?
Paranın yönetimi, tamamen yatırım için ne kadar ayırmak gerekiyor şeklinde olmalı. Çünkü girişiminizin büyümesi de önemlidir.
Girişimciler parayı nasıl yönetmeli sorusunun yanıtında da mutlaka araştırma yaparak, paranın mantıklı kullanılması var. Senin için para, girişimin ile değerlenecektir. Girişimcilik parayı değerlendirecek en önemli unsurlardan biridir.
Unutulmamalı ki mutlaka kriz durumlarını yönetmek için de paranın farklı bir alanda değerlendirilmesi önerilenler arasında.
Elbette kendin geliştirmiş olduğun yöntemlerin ile de paranı arttırma yoluna gidebilirsin. Parayı yönetmek için belirlenen stratejilerin uygulanması, planlara göre hareket edilmesi en önemlisi.
Kar elde edeceğine inandığın, bir anda ortaya çıkan durumlar için de risk almak bir girişimci için ona en yakışan davranış olacak.
Girişimcilerin Finansal Stratejileri
Finansal stratejiler kişiden kişiye, yatırımdan yatırıma, yatırımın büyüklüğünden elde edilen kara kadar değişebilir. Bunun için profesyonel hareket etmek, hatta destek almak önemlidir.
Ortaya atılan finansal strateji her zaman kazandırmayabilir. Bu sebeple bir girişimcinin her zaman farklı alternatifleri olmalıdır. Bunun gözetilmesi durumunda ise sorun yaşama riski azalır.
Sorulan finansal strateji nasıl geliştirilir sorusunun yanıtı için daima farklı bir alternatif aramanın son derece önemli bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Verilen öneriler, sunulan açıklamalar fikrinizi yönetmek ve başarılı olması konusunda harekete geçmek açısından bilgi vericidir. Senin için de bir fikir yatırıma değerse, aşamaları tamamlayarak adım atabilirsin.
Girişimcilik ve başarılı bir girişim için yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiyi alanında uzman kişilerin bulunduğu online danışmanlık platformu Experlize‘den alabilirsiniz.