Firmaların ürettiği ürünün hangi alıcıya, hangi amaç için üretileceği üzerine yapılan genel istatistiklerin tümüne hedef kitle adı verilmektedir. Pazarda kendisine yer bulan her hizmetin ve ürünün bir kitlesi olmalıdır. Çıkacak ürünün ve hizmetin kimlere hitap edeceğini belirlemek ve müşteri kitlesi oluşturmak çok büyük önem arz etmektedir. Peki, hedef kitle nasıl belirlenir ve belirlerken nelere dikkat edilmeli, hangi stratejiler kullanılmalıdır?
Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?
Pazarlama işinden en doğru ve sana yarayacak sonucu almak istiyorsan müşterilerini özenle belirlemeli ve vereceğin reklamlar ile onlara ilk adımı atmalısın. Doğru adımlar atarken stratejilerin eksiksiz kullanılması önemlidir. Bu adımların atılması o kadar kritik öneme sahiptir ki eğer doğru adımların atılması esnasında eksik kalan noktalar olduğunu düşünürsen gerekli yerlerden danışma hizmetlerine başvurarak en doğru stratejiyi danışmanlardan destek alarak sağlayabilirsin.
Yapacağın reklamların başarısı, müşterilerinin hangi mecralarda ve o mecralarda ne kadar zaman geçirdikleri ile doğrudan bağlantılıdır. Müşterilerin ile en doğru platform üzerinden ulaşım sağlamak, pazarlama için harcayacağın enerjinin düşmesine ve sattığın ürün sayısının artmasına yardımcı olacaktır. Müşteri kitlesini belirlerken ilk olarak onları analiz etmen gerekir. Analiz ederken dikkat edilmesi gereken noktalar ve açılması gereken parantezler vardır. Peki, hedef kitle analizi nasıl yapılır?
Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?
Bir işi daha önceden yapmaya başladıysan ve mevcut bir müşteri kitlen var ise ilk olarak bu hedef kitleyi inceleyerek işe başlayabilirsin.
Mevcut olarak bulunan hedef kitleyi incelemek ve onlardan bilgi almak çok daha kolay olacaktır. İncelemede, kitlenin geçmişte yaptığı alışverişleri araştırabilir, ödeme şekillerini ve en çok satın aldıkları ürünün neler olduğunu inceleyebilirsin. Elde edeceğin bu bilgiler sana en uygun müşteri profilini ortaya dökecektir. Lakin bu kadarı da yeterli olmayacaktır. Hedef kitlenin her şeyini bilmek, yani kitleni moleküllerine ayırmak gerekir. İlk olarak kitleni tanımlayarak işe başlayabilirsin.
Tanımlarken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz; yaş, cinsiyet, yaşadıkları yer, ilgi duydukları alanlar, alışveriş alışkanlıkları, maddi durumları, aktif oldukları sosyal alanlar. Bu alanlar hakkında gerekli bilgileri topladıktan sonra, ürünlerine ilgi duyacak ve almak için adım atacak müşteri profili için daha detaylandırılmış bir tablo oluşturmaya adım atabilirsin. Detaylandırırken, müşteriler hakkında araştırmalar yapabilir, yapılan anketleri araştırabilir, sosyal ağlardan anket düzenleyebilir hatta müşterilerin ile e-posta üzerinden iletişime geçebilirsin.
Ürünlerinin hangi alanlarda kullanıldığı, hangi sorunların çözümünde yardımcı olduğunu belirlemek hedef kitlenin analizi yaparken için seni bir adım öne taşıyacaktır. Bu yol ile kendi ürünlerinden yola çıkarak kitle analizi etmiş olursun.
Hangi müşteriler senin ürünlerine ilgi duyar, bu müşterilere faydaları neler ve günlük hayatlarını nasıl kolaylaştırıyor? Bu sorulara cevap vermen hangi müşteri profiline hitap edeceğin hakkında fikir sahibi olmanı sağlar. Satışların artmasında, bu bilgilerin çok fazla önemi bulunmaktadır. Belirlenen hedef kitlenin türü satış yapacağın alanın belli olmasına yardımcı olacaktır. Bu türler sana genel olarak hangi alanlarda çalışman gerektiğini, toptan veya perakende satış yöntemlerinden hangisine daha yatkın olacağının bilgisini de verecektir. Peki, bu türler nelerdir?
Hedef Kitle Analizi veya aklında kalan soruları gidermek için online uzmanlar seni bekliyor!
Hedef Kitle Türleri Nelerdir?
Doğru bir satış yöntemi için satılan hizmetin ya da ürünün hangi hedef kitle türünü hedeflemek istediğini belirlemelisin. Hedef kitlenin türleri şöyle sıralanabilir; yatırımcılar, hammadde sağlayıcılar, müşteriler, siyasi partiler, medya, market ve bakkallar, dernek, vakıf ve örgütler. Bu müşteri kitleleri aynı olmasa bile genel olarak aynı işleve sahiptirler. Bunları ortaya çıkardıktan sonra karşına çıkacak sonuçlar ile toplu mu yoksa perakende satış mı yapacağın hangi etnik ya da siyasi gruba hitap edeceğin hangi alanın ihtiyaçlarına cevap verdiğini öğreneceksin.
Bunlar ilerde çıkacak yeni ürünlerin hangi alana yöneleceği, kendinde yapacağın güncellemeler ile ne tarafa daha faydalı olacağı gibi sorulara kolaylıkla cevaplar çıkarabilmeni sağlar iken günümüz dünyasında çokça gördüğümüz gibi seni hızla yükselişe taşıyabilir. Bu yükselişte sana yardımcı olması için ve kitleni en doğru şekilde belirlediğini anlamak için rakiplerini analiz edebilirsin.
Hedef Kitle Belirlerken Rakip Analizi Nasıl Yapılmalıdır?
Rakiplerinizin daha önceden yaptığı şeyler müşteri kitlenizi oluşturur. Rakip analizleri, kitle belirlenmesinde yardım alabileceğimiz yerlerden bir tanesi olabilir. Direkt seninle rakip olan aynı kulvarda yarıştığın firmaların hangi müşteri kesimine hitap ettiklerini analiz etmek, reklam, fiyat etiketleri ve satış politikalarıyla alakalı bilgi toplama, rakip firmanın ulaştığı kitle hakkında bilgi sahibi olmanı sağlar. Bu bilgiler pazarın hali hazırda durumunu anlarken, müşteri kitlesinin beklentilerini görmene yardım eder. Bu beklentileri görmek neden bu kadar önemlidir, hedef kitle analizi neden bu kadar önemlidir?
Hedef Kitleni belirlerken Pazar Yerlerinde Rakip Analizi’nin nasıl yapıldığını öğrendikten sonra bu bilgilerimiz ile e-ticarette satışlarımızı arttırabiliriz. Aşağıdaki linke tıklayarak sizlerde e-ticaretteki satışlarınızı artırabilirsiniz.
E-Ticaret Satışları Artırmanın 5 Etkili Yolu
Müşteri Kitlesini Analiz Etmek Niçin Bu Kadar Önemli?
Bu analizleri yapmanın önemi satış gelirlerinin artmasına doğru kitleye hitap edip etmediğini anlamaya ve en önemlisi müşterilerine en doğru hizmeti sağlamana yardımcı olur. Bunların yanında;
- Mevcut pazardaki boş alanları belirlemeyi müşterinin ihtiyaçlarını anlamayı,
- Çıkardığın ürüne talep olacak mı olmayacak mı görmeni,
- En doğru satış, reklam ve fiyat etiketinin belli olmasına,
- Mükemmel müşteri profiline sahip olmanıza olanak sağlar.
Başlayacağın ya da başlamış olduğun işi ilerletmen, bu analizler ile birlikte mümkün iken gerekli gördüğün yerlerde danışmanlara başvurman ile mümkün olacaktır. Burada belirlediğiniz KPI‘lar başarıya gitmenize yardımcı olacaktır.