İhracat yaparken analiz ilk ana başlığımız olmalıdır. Analiz derken bu başlığın içine neler girmektedir?
Analiz yapmak demek ihracat yaptığımız ürünü ve firmayı çok iyi tanımak demektir. Firmamızın kurumsal kimliği ve yazısı olmalıdır. Firmamızla ilgili izleyeceğimiz stratejileri belirlemeliyiz. Firmanın ulaşmak ve satış yapmak istediği hedef pazar doğru olarak belirlenmeli. Daha sonra firmamıza bir vizyon yol haritası tespit edilmelidir. Peki vizyon yol haritası nedir ve nasıl olmalıdır?
İçerikler
VİZYON YOL HARİTASI
- DİJİTAL PLANLAMA
- FİNANSAL PLANLAMA
- İŞ PLANI
- SATIŞ PLANI
şeklinde olmalıdır.
İhracat yapmak istediğimiz firmayı iyi tanımak amacıyla her türlü analizi yaparken; şirketin finansal analizini sorgulamalıyız. Şirketin sermayesi ne kadardır? Şirketle görüşme yaparken şirketin kurumsal, finansal bilgilerini doğru şekilde toplamalıyız. Şirketin sermayesi ne kadar? Devlet desteklerinden faydalanıyor mu? İhracat yapmanın ucuz yollarını ve ihracatı ucuza mal etmenin yollarını bilmeliyiz.
İhracatta Sosyal Medyanın Önemi
Şirketin sosyal medyada tanınırlığını sağlamak amacıyla dijital planlamayı da doğru yapmalıyız ve bunu yaparken sosyal medya ve iletişim teknolojilerini kullanarak farkındalık ve farklılık yaratmalıyız.
Sosyal medya ürünlerini çok yönlü ve yerinde kullanmak derken; WEB SİTESİ, B2B SİTELERİ, MAİLİNG, FACEBOOK, TWİTTER, İNSTAGRAM, LİNKEDİN ve olmazsa olmaz GOOGLE uygulamalarından bahsetmekteyiz. İşletme ve kurumsal analizi yaparken, Kurumsal kimlik ve logo çalışması ile birlikte reklam kampanyalarıyla MARKALAŞMA hedef alınmalıdır.
Şirketimizi tanırken kurumsal kimliğimizi belirledikten sonra, öncelikle şirketimizin bulunduğu sektörde aynı kulvarda yarıştığı diğer rakip şirketler kimlerdir, şirketimizin Pazar payı nasıldır, diğer firmalarla ürün farklılıkları ve sektörde getirdiği farklılıklar nelerdir bunları doğru bir şekilde belirlemeliyiz.
Şirketimizle ilgili bu bilgileri doğru belirlemek için faydalandığımız yöntemlerden bazıları ise; Teknik Analiz yöntemleridir.
Teknik Analiz Yöntemleri Nedir?
Bilimsel yöntemlerle (Anket, Soru/Cevap, Gözlem vb.) şirketin insan kaynakları, üretim kapasitesi, çalışanları Kritik/Analitik Düşünme yoluyla analiz edilmelidir.
Bunlardan sonra şirketin MİSYON/VİZYON u doğru şekilde belirlenmelidir. Daha sonra şirketin üretim analizi doğru şekilde yapılmalı ve sonuçlara ulaşılmalıdır.
İhracatta yola devam etmek için daha sonra, SWOT ANALİZİ ile şirketimizin zayıflıkları ve avantajları nelerdir bunlar belirlenir. Analiz doğru şekilde yapıldıktan sonra zayıflıkları ele alınarak ve çözüm yolları üretilerek bunların güçlendirilmesiyle şirketin ivme kazanması sağlanır.
Şirketin kurumsal analizi doğru yapıldıktan ve çözüm odaklı yollar belirlendikten sonra, ürün analizini de doğru şekilde yapmak gerekiyor.
İhracatta bu yolları izledikten sonra ticari istihbarat sitelerinde gerekli araştırmalar yapılarak PAL (Potansiyel Alıcı Listesi) oluşturularak, B2B sitelere kayıt yapılarak mail, telefon ve yüz yüze görüşmeler yoluyla potansiyel müşterilere ulaşılarak tanıtım ve satış yapılmaya çalışılır.
Müşteri Güvenilirliğinin Sağlanması
Müşterinin soracağı sorulara sosyal medya üzerinden cevap verebilecek şekilde kayıtlar oluşturmalıyız. Firmanın bu yolla müşteriye birebir iletişim sağlama ve satış konusunda direkt ulaşma imkânı sağlar.
Sonuç olarak firma ve ürünümüzle ilgili gerekli analizleri yaptıktan sonra ve kendimize sorular sorup cevapladıktan sonra, kendi özel listemizi, potansiyel alıcı listemizi diğer adıyla kendi networkümüzü oluşturarak ihracatta satış ve pazarlama yolunda emin adımlarla yola devam etmeliyiz. Bunlarla birlikte firma ve ürünümüzün PR ve sosyal medya çalışmalarına ağırlık vermeli ve tanıtım yoluyla Markalaşması sağlanmalı, markalaşma yoluyla ise sektörde farklılık yaratması sağlanmalıdır. Bunun başarılı olması için hedef pazar stratejisinin doğru belirlenmesi çok önemlidir. İhracat hakkında detaylı bilgi için online danışmanlık platformu Experlizenin profesyonel danışmanlarına ulaşabilirsiniz.
İhracat Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir? hakkında detaylı bilgiyi alanında uzman kişilerin bulunduğu online danışmanlık platformu Experlize‘den alabilirsiniz.