Meditasyon, derin düşünme anlamına gelen ve kişinin çeşitli aktiviteler ile iç huzurunun arttırılması ve farkındalığının geliştirilmesini destekleyen uygulamaların tamamına verilen isimdir. Meditasyonun farklı eğitmenler tarafından geliştirilen çeşitli teknikleri bulunurken, bunlardan bazıları günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Dikkat dağınıklığı gibi sorunlara en temel çözümlerden biri olan meditasyonun kişiye birçok avantajı da bulunuyor. Peki, odaklanma sorunları, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara meditasyonun etkisi nelerdir, meditasyon yaparken odaklanmak için ne yapılmalı ve hangi detaylara dikkat edilmelidir?
İçerikler
Meditasyon Nasıl Yapılır?
Meditasyonun genel olarak içeriğinden ve hangi sorunlara çözüm oluşturduğunu gözden geçirdikten sonra, meditasyon nasıl yapılır sorusu ile karşılaşıyoruz. Tüm meditasyon tekniklerini incelemeden önce, genel olarak meditasyon sürecinden bahsetmek gerekiyor.
Meditasyonlar genel olarak yaklaşık 20 ila 30 dakika arasında sürmektedir. Ancak ilerleyen süreçlerde bu süre 40 dakikaya kadar da uzayabiliyor. Her ne kadar meditasyon süresini bir genelleme olarak ele alsak da meditasyona ilk başladığın dönemde yaklaşık 10 dakikayı doldurmak yeterli olacaktır. Başlangıç için aktiviteler sırasında kendine birkaç meditasyon müziği ayarlayabilirsin, bu sana odaklanmak için yardımcı olacaktır.
Birkaç meditasyon girişiminden sonra her tekrarda vücudununun gittikçe daha da çok rahatladığını hissedeceksin. Meditasyon pozisyonları ve süresi ilk birkaç denemede istediğin gibi olmasa da zamanla bu aktivitelere vücudun da alışacak ve daha başarılı seanslar gerçekleştirebileceksin. Başarılı meditasyonlar için yüksek konsantrasyon ve odaklanmak gerekeceği için alışmak için kendine yeterli süreyi vermen gerekiyor.
Genel Meditasyon Teknikleri
Meditasyon için tercih edebileceğiniz farklı birkaç teknik bulunuyor. Bu tekniklerden birkaç tanesi giriş için idealken, birkaç tanesi de daha ileri seviye meditasyon bilgisi gerektiriyor. Meditasyon teknikleri amaca yönelik olarak birbirinden farklılık gösterebiliyor. Meditasyona başladıktan bir süre sonra kendine en uygun yöntemi keşfederek bunun üzerine yoğunlaşabilirsin.
Peki, başlangıç için hangi meditasyon tekniklerini tercih etmek gerekiyor, meditasyon teknikleri nelerdir?
Zihninizi Serbest Bırakın: Kaygı ve Stres Azaltıcı Meditasyon Teknikleri
Zihni serbest bırakmak, meditasyonun en temel detaylarından biridir. Birçok meditasyon tekniği zihni serbest bırakmak üzerine kurulmuştur. Zihninizi serbest bırakmak sizi stres ve kaygıdan uzaklaştıracak, odağınızı değiştirerek rahatlamanızı sağlayacaktır.
Vücut Tarama Meditasyonu
Vücut tarama meditasyonu, odağını vücuduna yönlendirdiğin bir meditasyon yöntemidir. Bunun için öncelikle uyumayacağından emin olduğun bir pozisyonda oturman ya da yatman gerekiyor. Ardından vücudununun en üstünden başlayarak, ayaklarına kadar yavaşça tüm vücuduna odaklanman ve tüm bölgeleri taraman gerekiyor. İlk birkaç meditasyon seansında bu işlemler zorlu ya da sıkıcı gelse de birkaç denemeden sonra vücudun da sürece alışacaktır.
Tüm vücudunu düşünerek gözden geçirdikten sonra birkaç dakika boyunca derin ve düzenli nefesler alıp vererek zihnini tamamen boşaltmaya, hiçbir şey düşünmemeye çalış. Böylece meditasyonun kalan süreci boyunca zihnini tamamen boşaltabilir ve hiçbir şey düşünmeden dinlenebilirsin.
Dinlenme esnasında aklına gelecek tüm düşünceleri bir kenara bırak ve hayatın tüm sorunlarından uzaklaşarak aklını tamamen boşaltmayı hedefle. İlk birkaç denemede aklına çeşitli düşünceler gelecektir. Ancak düşünmeye başladığını fark ettiğin anda bu düşüncelerden uzaklaşmak, meditasyonun ilerleyen safhalarında yardımcı olacaktır.
Mindfulness Meditasyon Tekniği
Mindfulness yöntemi ile meditasyonun, diğer yöntemlere kıyasla en büyük farklarından birisi bu yöntemin amacının kişinin tamamen dinlenmesi ve zihnini boşaltması yerine, farkındalığını ortaya çıkartmak ve düşünce yapısını geliştirmektir. Beyninin odaklandığı noktayı istediğin gibi yönlendirmeyi sağlayan mindfulness meditasyon tekniği, dikkatin verildiği alanı kontrol etmeyi sağlamaktadır.
Mindfulness meditasyon tekniği, bilinçli farkındalık anlamına gelmektedir. Her ne kadar adında farkındalık yer alsa da halk arasında kullanılan farkındalık terimi ile karşılaştırılmaması gerekiyor. Farkındalık terimi sadece o an yaşanan olaylar, bulunduğunuz bölge ve çevresel etkenlerin farkında olmanızı kapsarken, bilinçli farkındalık bu olaylara olan tepkilerinizi kontrol etmenize imkan sağlayarak daha nazik, tarafsız ve kibar bir tavır ile hareket edebilmenizi sağlıyor.
Mindfulness yönteminin birbirinden farklı birçok yöntemi bulunurken, tüm bu yöntemlerin eğitimlerinin profesyonel eğitmenler tarafından verilmesi deneyimini üst düzeylere çıkaracaktır.
Nefes Farkındalık Meditasyonu
Nefes farkındalık meditasyonu, yalnızca nefesine odaklandığın bir meditasyon yöntemidir. Bu meditasyonda, yavaş ve derin nefesler alman gerekiyor. Nefesini alırken nefesini sayarak yalnızca nefesine odaklanmanı sağlayabilirsin. Bu yöntemdeki amaç, yalnızca nefesine odaklanarak kendini tüm düşüncelerden arındırmak ve anda kalmanı sağlamaktır.
Bir bilinçli farkındalık yöntemi olan nefes farkındalık meditasyonu, konsantrasyonunu arttırmana, daha iyi odaklanmana ve daha az anksiyete (kaygı) duymanı sağlayacak.
Başarılı ve huzurlu bir yaşam için Experlize meditasyon danışmanlarından destek alabilirsin.
Kişisel gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğümüz ve başarıya giden yolda size rehberlik edebilecek içeriğimize göz atmayı unutmayın: blog.experlize.com/basariya-goturecek-7-kisisel-gelisim-onerisi