KPI, her kuruluşun hedeflerine ulaşmak için bireysel ve takım düzeyinde belirlemiş olduğu hedeflerdir. Bu hedeflere ulaşmak için ise çeşitli hesaplamalar yapılır. Peki, belirlenen hedefe ulaşmak için önemli olan performans nasıl ölçülür?
KPI Nedir?
KPI, Şirket, iş yeri, proje, birey tarafından belirlenen stratejik hedefe ulaşmak için performans ölçme yöntemidir. En temel anlamı ile şirketlerin, iş yerlerinin, projelerde ya da bireylerin stratejik hedefleri ile ilgili olarak ne kadar iyi performans gösterdiklerini ölçme amacı ile kullanılır.
KPI açılımının Key Performance Indicator olduğunu söyleyebiliriz. Anlamı ise Temel Performans Göstergeleri olarak verilir. Temel Performans Göstergeleri, performans değerlendirme süreçlerinde kullanılır ve değerlendirmenin yapılmasını sağlar.
En iyi şekilde tasarlanmış olan KPI örnekleri mevcut performans seviyelerini ve işletmenin hedefleri doğrultusunda ilerleyip ilerlememesi konusunda net bir gösterge olmaktadır.
Örnek olarak hedef göstergeler arasında hisse senedi fiyatı dışında, özel girişimler için ise temel performans göstergeleri için ise her üç ayda eklenen yeni müşteri sayısı olarak verilir.
KPI Ne İşe Yarar?
Şirketin genel performansını ölçme noktasında üst düzey Key Performance Indicator kullanılır. Düşük seviyeli Key Performance Indicator ise pazarlama, satış, müşteri hizmetleri gibi alanlarda, ya da bireysel ekiplerin yönetmiş olduğu proje ve görevlendirmeler için söz konusu olmaktadır. Düşük seviyeli olanlar ölçüm konusunda etkili olacaktır.
Key Performance Indicator ile performans ölçme işlemleri yapılırken, şirket hedeflerinin ne ölçüde gerçekleştiği sonucuna varılır. Temel Performans Göstergeleri yüksek seviyeli hedeflerden aşağı inmektedir. Bakıldığında bireysel departman liderleri daha sonrasında hedefi detaylı inceleme fırsatı bulur.
Özel bileşenlerin, ekiplerin doğrudan kontrol edilmesi ve ekiplerin hedef odaklarını ölçecek şekilde Temel Performans Göstergeleri tanımlamasını yapacaktır. Alanında uzman olan kişi tarafından yapılacak olan incelemeler ile hedefler doğrultusunda hesaplamalar ile belirleme olur. Hedeflerin belirlenmesi, performans ölçülmesi sağlanır.
Hedef kitle nedir ve hedef kitle analizi nasıl yapılır adlı makalemizi okuyarak KPI belirken hedef kitleniz hakkında bilgi alabilirsin.
KPI’ı Önemli Kılan Nedir? Faydaları Nelerdir?
- İşletmenin çalışma başarısını detaylandırır.
- Değerlendirme sonunda, operasyonel değişiklikler planı yapılabilir.
- Geçmiş değerlendirmeleri en sağlıklı şekilde gösterir.
- Geleceğe yönelik plan yapılmasını sağlar.
- Gelecekteki şirketin hedefleri konusunda tahminlere ulaştırır.
- Hesaplamalar üzerinden rakip şirketler belirlenir.
- Şirketin rakiplere göre nasıl avantajlı olacağı sonucuna varılır.
Elde edilen performans sonuçlarına göre rakiplere karşı rekabet elde etme potansiyeli ile iş reaksiyonlarını da aktif olarak yönetme imkanı bulunur.
Başarılı bir KPI çalışması için sektörünüz üzerine Experlize KPI danışmanları ile vakit kaybetmeden iletişime geçebilirsin. KPI danışmanlık hizmeti sayesinde sektörünüze ait en önemli KPI’ları belirlemek artık çok kolay. Şirketinin temel performans göstergelerinin en doğru şekilde ortaya çıkması ve ona göre atılması gereken adımların atılması için en doğru adres Experlize KPI danışmanları!
KPI Çeşitleri Nelerdir?
Şirketler bu alanda performans değerlendirmesi yapmadan önce doğru seçimi yapmalıdır. Kuruluşun amaçları, hedefleri bu anlamda son derece önemlidir.
Çeşitli anahtar performans göstergelerinin takip edilmesi ile kuruluş amaç ve hedeflerine göre seçim yapılmalıdır. şirket için performans açısından doğru bilgi almak, planlamaya dönüşebilecek bir sonuç elde etmek açısından doğru KPI seçimi son derece önemlidir.
Çeşitler arasından inceleme yaparak, tamamen etkili bir değerlendirme yapmak mümkün olabilir. Değerlendirip şirketin için en doğru olanı yapabilirsin. Şirketin için doğru KPI seçimini KPI uzmanları belirleyebilir. Bu sayede tamamen özgün bir şekilde şirket değerlendirmesi yaparak markan için en doğru kararları alabilirsin.
Ana KPI türleri;
İşletme KPI’ları: İşletmelerin hedefleri doğrultusunda sonuç alabileceği performans değerlendirmeleri yapmaları açısından oluşturulur.
Finansal KPI’lar: Finansal yatırımlar ve var olan finansın nasıl değerlendirildiği, performans yönetimine bağlı olarak hedeflere ulaşma kapasitesinin hesaplanması için kullanılır.
Proje Yönetimi KPI’ları: Projeler için belirlenen hedefler, alınmak istenen sonuç üzerinden performans yönetiminin gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Pazarlama KPI’ları: Belirlenen pazarlama hedefleri, satış ve buna benzer tüm kriterler için pazarlama bağlamında ölçme değerlendirme yapılması için oluşturulur.
Satış KPI’ları: Satış için belirlenen hedefler kapsamında değerlendirmenin olması için gereken belirlenen Temel Performans Göstergeleri olacaktır.
Merak edilen KPI nasıl belirlenir sorusunun yanıtı için direkt olarak türler arasından uygun olanın seçilmesi ile yanıtı verilebilir. Kurumsal bir şekilde incelemelerin ardından, doğru olan bir seçim ile hedeflere de %100 oranında ulaşmak adına değerlendirme yapılmış olur.
KPI Örnekleri
Farklı sektörler için belirlenmiş olan örnekleri var. Daha iyi anlaşılmasını sağlamak açısından bu örnekler üzerinden de düşünülmesi sağlanacaktır. Çeşitler kapsamında, verilen örnekleri de değerlendirerek daha hızlı sonuç almak, daha doğru bir seçim yapmak mümkün olacak.
Müşteri İlişkilerinde KPI Örnekleri;
Ölçme değerlendirme işlemlerinin yapılması bu alanda;
- Müşteri memnuniyeti oranı
- Net destekçi puanı
- Müşteri bağımlılığı
- Tekrar eden müşteri oranı
- Müşteri şikayet oranı
- Pazar payı yüzdesi
gibi kavramlar üzerinden gerçekleşecektir.
Finans Muhasebe KPI örnekler;
Verilen alanda da özel şeklide;
- Bilanço üzerinde
- Stok devri üzerinde
- Net kar
üzerinde Temel Performans Göstergeleri uygulamaları ile hesap yapılabilir. Ayrıca;
- Finans tabloları
- Gelir artış oranı
- Brüt kar marjı
- Nakit akış tabloları
kapsamında da incelemeler ve uygulamalar olacaktır.
Satış KPI örnekleri;
- Ziyaret raporları
- Ortalama dönüşüm süreci
- Satış raporları
- Tahsilat raporları
kapsamında çeşitli hesaplamaların yapılması ve sonucun alınması önemli olacaktır. Bunun göz önünde bulundurulması ile sonucun alınması sağlanacaktır.
Verilen KPI örnekleri üzerinden hedefler doğrultusunda ilerlemenin ne kadar mantıklı olduğu, geleceğe yönelik nasıl bir değişim ve dönüşüm planlamak gerektiği yönünde işlemler yapılacaktır. Hesaplamaların sonunda maksimum kar ve hedefler doğrultusunda hareket etmek için yol haritası çizilmesi sağlanıyor olacak.
KPI Ne İçin Kullanılır?
Belirlenen iki amaç olduğundan, bu detaylı bilgiye göre hareket ederek avantajlı bir sonuç alabilirsiniz.
KPI Kullanım amacı;
- Ekibin ya da bireysel çalışanların genel şirket hedeflerine katkısının ölçülmesi amacı ile KPI kullanılır.
- Şirkette her ekip ve çalışan için genel hedeflere ulaşmaya yardımcı olacak planların oluşturulması için KPI kullanılır.
Örneğin şirketin hedefi yıllık %20 kar elde etmek. Bu bağlamda şirketin hedefinin belirlenmesi mümkün. Ancak hedefe ulaşmak için bireysel ve ekip olarak gereken nedir? Ayrıca hedefe giden yolda bireyler ve ekipler ne kadarını gerçekleştiriyor? Bu soruların yanıtı KPI üzerinden açıklanacaktır.
KPI Nasıl Hazırlanır?
Belirlenen soruların yanıtına göre KPI oluşturmak mümkün. Ne istendiği bilinerek hareket edilerek, ölçme değerlendirme işlemi yapılmalıdır. KPI tanımı yaparken mutlaka istenen sonuç ne, bu sonucun önemi ne, neden önemli, ilerleme nasıl ölçülerek, iş sonuçlarından kim ya da kimler sorumlu gibi soruların yanıtı verilmeli. Ayrıca sonuca ulaşılmış olduğu nasıl bilinecek, sonuca yönelik olan ilerleme ne sıklıkla gözden geçirilmeli gibi soruların yanıtının da bilinmesi gerekiyor.
Smart KPI Hakkında
Performansın göstergesinin ilişki seviyesini değerlendirme yolu olarak, smart hedefler kriterleri kullanılır. Bu bağlamda yapılacak olan bir ölçme değerlendirme olarak gösterilebilir. Örnek olarak ise hedef spesifik mi? Hedefte ilerleme ölçülebilir mi? Hedefe ulaşmak için zaman sınırlaması nedir gibi soruların yanıtının ne şekilde belirlenmesi gerekiyor.
Verilen bilgilendirmeler sayesinde, şirket hedefleri doğrultusunda daha mantıklı ve profesyonel hareket etmek mümkün olacaktır.