Marka Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Marka yönetimi, markayı tanımlamakla başlar. Marka nedir? Vizyon, misyon metinleri mi, sayfalar uzunluğundaki şirket geçmişi yazısı mı, ambalaj ve paketleme mi, logo mu?
Markalaşma, ürünleri güzel ve etkileyici paketlere koyarak el yapımı etiketlerle süslemenin ötesinde teknik bir süreçtir.
Markanın Tanımı
Marka, müşterilerin zihninde kalıcı bir etki yaratarak firmanın rakipleri arasından ayırt edilmesine yardımcı olan bir tür pazarlama ve iletişim yöntemidir.
Bir marka, şirketin en değerli varlığıdır. Marka, uzun soluklu ve güven ilişkisi temeli üzerine oturan bir vaattir. Bu vaat, müşterileriniz ile aranızdaki en kuvvetli bağı oluşturur. Marka vaadinin temelinde hedef kitle, marka kimliği, fiyat ve konumlandırma, reklam ve promosyonlar ile iletişim stratejisi vardır. Marka, insanların yaşamlarına değer katmayı vaat etmelidir.
Marka Kişiliği
Markalar da insanlar gibi kimlik ve kişilik sahibidir. Markalar günlük hayatta karşılaştığımız gri kişilikler değil, keskin hatları olan, idealize edilmiş kişiliklerdir.
Örnek Marka Kişilikleri
• Dove: Saflık ve Doğallıktan Yana,
• Harley Davidson: İsyankâr,
• Victoria’s Secret: Baştan Çıkarıcı,
• Rolex: İmparator,
• Intel: Başarılı, Kendinden emin,
• Jack Daniels: Dışa dönük, Erkeksi,
• Apple: Sofistike.
Markanın Önemi
Güçlü markalar, rekabette sürdürülebilir bir avantaj sağlar. Taklit edilmesi zor olduğundan ticari marka (trademark) ve fikri haklar bakımından daha kolay savunulur. Tüketici için seçimi kolaylaştırır ve risk azaltıcıdır. Müşteri sadakati oluşturur. Ekonomiye katma değer getirir. İnovasyon, istihdam ve ihracatı besler. Firmanın hisse değerini artırır. Tedarikçiler ve aracılarla olan ilişkiye pozitif katkı sağlar.
Marka Yönetim Modeli
Kendi markanıza yönelik bir yönetim stratejisi belirlerken bulunduğunuz endüstrinin dinamiklerini iyi anladığınızdan emin olmalısınız. Stratejinizin temelinde güvenilir verilerin olması gerekir. Pazarınız, ürünleriniz, rakipleriniz sürekli bir değişim içindedir. Eskiden kalma alışkanlıklarınız başarınızın önündeki en büyük engel olabilir.
Marka Yönetiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Marka adınızın, marka mesajınızla uyumlu olmasını sağlamalısınız
- Rakiplerinizi sürekli izlemelisiniz
- Markanızı öne çıkaran noktaların (point of difference) altını çizmelisiniz
- Bütünleşik pazarlama yaklaşımını benimsemelisiniz
- Her mecrada benzer mesajlar verip, tutarlılığınızı korumalısınız
- Müşterilerinize dokunduğunuz her mecrayı optimize etmelisiniz
- Marka mesajınızı net, sade ve kolay anlaşılır kılmalısınız
- Hedefi on ikiden vurması için doğru konumlandırma yapmalısınız
- Mevcut ve potansiyel müşterilerinizin ne istediğini iyi bilmelisiniz
- Müşterilerinizin gözündeki marka algınıza paralel bir fiyatlandırma yapmalısınız.
Marka Konumlandırması Nedir, Nasıl Yapılır?
Marka konumlandırması markanın pazarlama ve reklam yoluyla hedef kitle olarak belirlenmiş tüketicinin zihninde markayla ilgili kalıcı ve özel bir yer oluşturulması çalışmasıdır. Konumlandırma, rakipleri arasında güçlü bir bilinirlik oluşturmanın ve rekabet avantajı kazanmanın başlangıç noktasıdır. Marka konumlandırması, müşterilerin zihninde yer etme sürecinin tamamıdır.
Marka konumlandırması stratejilerini belirlerken yapılması gerekenleri sıralayacak olursak:
- Marka konumlandırması için çok iyi şekilde rakip analizi ve pazar analizi yapılmalıdır. Rakip olmaması durumlarında bile olası rakipler ve en yakın hizmeti veren kişiler çok iyi değerlendirilmelidir. Bu aynı zamanda bir yatırımcı için vazgeçilmez konudur. Doğru markalaşma doğru yatırımlarla mümkün olur.
- Marka konumlandırması yapacak firmanın bir farklılığı olmalıdır. Rakiple aynı ürünü satıyor bile olsa bir farklılığını savunmalı ve bu motto ile ilerlemelidir.
- Bir kullanıcı grubunu kendine seçmeli ve her zaman onlara sağdık olmalıdır. Minik kitleler devasa kitleleri peşinde sürükler. Süreklilik marka kalitesinin bozulmasına engel olur. Tavsiyeden daha iyi bir reklam aracı kesinlikle yoktur.
- Piyasaya son giren oyuncu rolü, iyi oynanmalı. Aynı işi yapan firmalardan daha fazla çalışacağı vurgusu hedef kitlenin en azından sizi denemesini sağlar ki eğer iyi hizmet verirseniz kitleniz oluşmaya başlar.
Marka yönetimi ve konumlandırılması hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını online danışmanlık platformu Experlize’nin profesyonel danışmanlarından öğrenebilirsiniz.
Marka Yönetimi ve Konumlandırılması Nasıl Yapılmalı hakkında detaylı bilgiyi alanında uzman kişilerin bulunduğu online danışmanlık platformu Experlize‘den alabilirsiniz.