Mobil Uygulama Geliştirme Dilleri Nelerdir? 4 Yazılım Diliyle Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil Uygulama Geliştirme Dilleri

Mobil uygulama geliştirmek isteyenlerin işlerini kolaylaştırmak için Android Studio ve benzeri birçok platform bulunuyor. Ancak her ne kadar farklı platformlar üzerinden çalışıyor olsanız da temel anlamda geliştireceğin uygulamanın tüm hatalarına erişebilmek ve sorunlara anında müdahale edebilmek için yazılım bilgisine ihtiyacın var. C, C++ ve Java gibi farklı birçok mobil uygulama geliştirme dilleri bulunuyor. Ancak her dilin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunduğu için geliştireceğin mobil uygulamanın ihtiyaçlarına uygun bir dil ile çalışmalara başlaman gerekiyor. Peki, mobil uygulama geliştirme için kullanılabilecek yazılım dilleri nelerdir?

Kodlama
Kodlama

C Programlama Dili

1972 yılında ortaya çıkan C programlama dili, günümüzde yaygın olarak kullanılmasa da C ailesinin en temel programlama dilidir. Diğer tüm C programları için öğrenme kolaylığı sağlayan C programlama dili, günümüzde uygulama geliştirmek için kullanılmasa da C++, C# gibi C ailesinin diğer üyelerine daha kolay alışmak için giriş seviyesinde öğrenilmektedir.

Mobil uygulama geliştirme dilleri arasında en temel dil olan C, yeni başlayan insanlar için her ne kadar zorlayıcı olsa da C’yi öğrenmeye başladıktan sonra C’nin tüm detaylarına hakim olabilirsin. 

mobile application development

C++ ve Objective-C Programlama Dilleri

C++ programlama dili, yazılım dilleri arasında en kolay seçenekler arasında yer alıyor. C’nin nesnel bir türü olarak karşımıza çıkan C++, hem bilgisayar programları hem de mobil uygulama geliştirme dilleri arasında en rahatlıkla kullanılabilenlerden bir tanesidir. C++’ın en büyük avantajlarından bir tanesi, mobil uygulama geliştirirken seri programların oluşmasına imkan sağlamasıdır. Programlama dillerinin en gelişmiş ve rahat kullanılan seçeneklerinden biri olan C++ bu sayede mobil uygulama geliştirmek için en çok kullanılan dillerin başında geliyor. 

Objective-C programlama dili ise iOS tabanlı uygulamalar geliştirmek için tasarlanan, C++ kadar basit bir kullanımı olan dillerden biridir. Temel olarak iOS’a yönelik olarak hazırlanması, iPhone ve iPad cihazlar ile uyumlu uygulamalar geliştirmek için kullanılmaktadır. Genel kullanım olarak C’yi andıran Objective-C, öğrenme aşamasında da oldukça basit seçenekler sunduğu için mobil uygulama geliştirme dilleri arasında en çok tercih edilenlerin başında geliyor.

mobil uygulama gelistirme dilleri

Java Programlama Dili

Tüm işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilen Java, bu noktada bir kez öğrenildikten sonra tüm ihtiyacına yanıt verebilecek bir yazılım dilidir. Diğer mobil uygulama geliştirme dillerinden en temel farkı, bir kez yazdığın bir kodun farklı alanlarda da rahatlıkla kullanılabilmene olanak sağlamasıdır. Bu sayede kullanıcılarına zaman tasarrufu ve verimlilik sunar. 

Yeni işletim sistemleri ve mobil uygulamalar ile Java’nın kullanımı bir nebze azalmış olsa da günümüzün en çok tercih edilen programlama dillerinden bir tanesi de Java’dır. Mobil uygulama yapma açısından kolay seçenekler sunması ve kodların farklı alanlarda da kullanılabilmesi ile alternatif seçenekler sunmaktadır. 

Swift Programlama Dili

Apple tarafından geliştirilen Swift, iOS işletim sisteminde mükemmel şekilde çalışabilecek mobil uygulama yapma için kullanılmaktadır. Diğer mobil uygulama geliştirme dillerinden farklı olarak tamamen açık kaynaklı olan Swift bu noktada kullanıcı dostu yapısı ile milyonlarca kullanıcıya sahip. Swift’in yazılım yapısı her ne kadar yeni kullanıcıları destekliyor olsa da temelde son derece güçlü bir yapı barındırması, Swift ile yapılabileceklerin sınırlarını maksimuma çıkarıyor.

Apple cihazlar için mobil uygulama geliştirici kişilerin; Object-C kullanımını bir hayli azaltan mobil uygulama geliştirme dilleri arasında Apple için biçilmiş kaftan olan Swift’i kesinlikle denemesi gerekiyor. 

ios uygulama gelistirme platformlari

Uygulama Geliştirme Platformları

Mobil uygulama fikrinizi hayata geçirmek için ilk adım olan mobil uygulama geliştirme dilleri hakkında bilgiler verdik. Peki, mobil uygulama geliştirirken kullanabileceğin uygulama geliştirme platformları nelerdir?

Mobil uygulama geliştirmek isteyen kişilerin daha rahat şekilde hayallerini gerçekleştirmesi için farklı avantajlar sunan farklı birçok platform bulunuyor. Geliştirilen uygulamaların hata ayıklama işlemlerinde ve uygulamaların tüm özelliklerinin kontrolünde büyük avantajlar sunan bu ortamlar sayesinde geliştirdiğin uygulamaların tüm kontrollerini gerçekleştirebilirsin.

Android Studio | Android Uygulama Geliştirme Platformu

Android Studio, Android tabanlı mobil uygulama geliştiren kişilerin en çok tercih ettiği, Google tarafından desteklenen uygulama geliştirme ortamıdır. Android Studio tarafından kullanıcılara Google Cloud desteğinin sunulması, uygulama için yapılan tüm dosya transferlerinin kolaylaşmasını sağlıyor. Mobil ortamda bir arayüz avantajı sunmasa da diğer tüm cihazlar için arayüz avantajı bulunan Android Studio, Github için hazır şablonlar da içeriyor.

Platformun en büyük dezavantajı ise kısıtlanmış dil desteğidir. Platformda sadece Java, C, C++ , Kotlin ve XML yazılım dillerinde işlem yapılmaktadır. Bu nedenle Java ve HTML5 tabanlı yazılımlar, Android Studio kullanılarak düzenlenemiyor. Bununla birlikte programın RAM kullanımının yüksek olması ilerleyen dönemlerde sistemin aşırı yorulmasına neden olabiliyor. iOS platformuna destek verilmemesi de Android Studio ile sadece Android tabanlı uygulamaların geliştirilebilmesine imkan sunuyor.

android mobil uygulama geliştirme platformları
android mobil uygulama geliştirme platformları

Cordova | iOS & Android Uygulama Geliştirme Platformu

Uygulama geliştiricilerinin JavaScript, CSS ve  HTML gibi mobil uygulama geliştirme dilleri kullanarak mobil uygulama geliştirmesine imkan sunan Cordova bu nedenle farklı yazılım dillerine yönelen kişilerin de mobil ortama adapte olmasını sağlıyor. Cross-Platform desteği sayesinde farklı platformlar ile senkronize olarak çalışma imkanı sunan Cordova, Adobe tarafından geliştirildiği için Adobe’nin tüm imkanlarına da erişim sağlıyor. 

Cordova uygulama geliştirme platformunun en büyük avantajlarından bir tanesi ise geliştirilen uygulamaların maksimum hızda test edilmesi ve hataların ayıklanmasıdır. Bununla birlikte geliştirilen uygulamalarda, uygulama içi satın alma bölümlerinde hem AppStore hem de Play Store desteklenmektedir. Bu sayede Cordova ile hem iOS hem de Android platformuna uygun mobil uygulamalar geliştirilebiliyor. 

Cordova’nın en büyük dezavantajları arasında ise kullanıcı ara yüzünde pencere öğelerine yeterli alanın verilmemesidir. Bu nedenle Cordova’nın farklı özelliklerine erişmek için kullanıcıların platformu daha detaylı öğrenmesi gerekiyor. Grafik özellikleri yüksek mobil uygulamalarda ise uygulamanın performansında çeşitli düşüşler görülebiliyor. Bu nedenle Cordova ile üretilen mobil uygulama grafiklerinin, uygulamayı yoracak düzeyde olmaması gerekiyor. 

cordova

bir yorum bırakın