Türkiye’de yaklaşık olarak 54 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı bulunuyorken, dijital pazarlama süreçlerini sosyal medya pazarlamasını entegre etmemek, fırsatları kaçırmamıza neden olur. Amacın ister marka bilinirliğini arttırmak, ister ürününü/hizmetini müşteriyle buluşturmak, ister gerçekleştirdiğin faaliyetleri tanıtmak olsun, sosyal medya hesaplarını aktif ve etkili bir şekilde kullanmalısın. Bu konularda uzmana ihtiyacınız varsa, Experlize yanınızda.
Sosyal Medyada Dijital Pazarlama Çalışmaları Nasıl Olmalı?
1. Amaç
Öncelikli olarak senin için doğru amacı belirlemelisin. Hedefin net ve ulaşılabilir olmalı.
2. Planlama
Hedeflerini belirledikten sonra bunu hayata geçirmek için adımları planlaman gerekir. Uzun, orta ve kısa vadeli planlar yapmalı ihtiyaç duyduğunda bu planları revize edebilmelisin.
3. Potansiyel Müşteriler
Potansiyel müşterilerini tanımlaman ve onların hangi sosyal medya kanallarını aktif bir şekilde kullandığını bilmen gerekiyor. Eğer ki, müşterilerinin Instagramı daha fazla kullandığını düşünüyorsan, çalışmalarına Instagram üzerinden ağırlık vermelisin. Linkedin, Twitter ve diğer sosyal medya kanalları üzerinden harcadığın efor sana istediğin faydayı sağlamayacaktır.
4. İçerik
Bir içerik üreticisi olmasın. Asıl olarak hedeflediğin iş modeli daha farklı olsa da işin ile alakalı içerik üretmek, bu konuya ilgili çok daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacaktır.
5. Bütçe
Sosyal medyaya pazarlamasına harcayacağın bütçeyi önceden belirlemelisin. Planların arasına bütçe planlamayı koymayı sakın unutmamalısın. Analiz araçlarını kullanarak edindiğin bilgiler ile senin için en optimal bütçeyi bulmalısın.
6. Reklam Kampanyaları
Reklam çalışmaları yapmalısın. Sosyal medya kanalları üzerinden çeşitli reklamlar verebilirsin. Hedef kitlenin bulunduğu sosyal medya mecralarına reklam vermen satışları arttırma konusunda oldukça değerli olacaktır.
7. Rakip Analizi
Rakip analizi yapmalısın. Rakiplerinin hangi kanallarda aktif olduğunu ve uyguladıkları dijital pazarlama yöntemlerini inceleyerek bu durumu kendi avantajına çevirmelisin.
8. Ölçümleme
Ölçmelisin. Önceki 7 adımda yaptıkların doğru mu? Hedefine yaklaşıyor musun? Bunları değerlendirmelisin. Doğru stratejilerle ilerlemen gereken bu yolda bilgi ve danışmanlık almak için Experlize’ı tercih edebilirsin.
Dijital Pazarlama Çalışmalarında Sosyal Medya Kullanımı Nasıl İşimize Yarar?
1. Hedef Kitleye Ulaşmak Daha Kolaydır
Geleneksel pazarlamada belirlenen hedef kitleye ulaşmak zorken, dijital pazarlamada hedef kitleye yönelik reklam vermek ve onlara ulaşmak çok daha kolaydır. Sosyal medya aracılığı ile hızlı ve hedef odaklı çalışmalar yürütebilir, daha hızlı dönüşler alabilirsin.
2. Analiz Etmek Daha Kolaydır
Sosyal medyada amacına uygun olarak reklam çalışmaları yürütebilir ve bunların analizi çok kolay bir şekilde yapabilirsin. Üstelik dijital pazarlamanın en büyük artısı olarak bunu düşük bütçelerle gerçekleştirebilirsin.
3. Müşterileri Takip Edebilirsin
Geleneksel pazarlama yöntemlerinde müşterilerden geri dönüşler almak zor ve zahmetli olabilir. Sosyal medya pazarlaması, müşteri geri dönüşlerini çok kolay almanı, aldığın yorumlar neticesinde iyileştirme çalışmalarına gidebilmeni ve gelişmeni sağlar. Aynı zamanda müşterilerinin memnuniyet odaklı geri dönüşlerini, izinleri dahilinde sosyal medyada paylaşmak gibi ücretsiz reklam yapma olanağına da sahipsin. Unutma ki kullanıcılar, referansı olan ürün ve hizmetleri tercih etmeyi severler. Sosyal medyanın markaya olan etkisini en çok bu noktada hissederiz; kolayca edinilebilen müşteri deneyimiyle.
“Fiziksel dünyada bir müşterinizi mutsuz ederseniz, bunu 6 kişi ile paylaşır. Dijital dünyada bir müşterinizi mutsuz ederseniz, bunu 6.000 kişi ile paylaşır. ”
Jeff Bezos – Amazon’un Kurucusu
Sosyal Medya Pazarlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Pazarlama ve sosyal medya pazarlaması süreçlerinde müşteri memnuniyeti kilit taşıdır. Müşterilerine özel olduğunu hissettirmeli, müşteri memnuniyetini arttırmak için çalışmalar yapmalısın. Müşterilerinin mesaj ve yorumlarına hızlı ve çözüm odaklı cevaplar vermelisin.
- Ürününün/hizmetinin tüm özelliklerini ve süreçlerini hakim olmalı, kalite odaklı olmalısın.
- Tasarımına özen göstermelisin. Tüm çalışmalarını doğru yaptığın halde, tasarımda yapacağın hata yüksek ihtimalle başarılı olmalı engelleyecektir. Dijital dünyada, ürünler görseller üzerinden tercih edildiği için tasarım önemli bir rol oynamaktadır.
- Kaliteli içerikler üretmek için gayret göstermelisin. İçeriklerin anlamca zengin ve anlaşılır olmalıdır. İçerik metinlerinde yazım ve noktalama hataları olmaması okurların için daha kaliteli bir deneyim sağlayacaktır.
- İletişim yönünü güçlendirmelisin. Dijital ortamda da olsan insanlarla iletişim halinde olacağını unutmamalısın.
- Teknik sorunlara karşı her zaman alternatif çözümler bulundurmayı ihmal etmemelisin.
- Fayda odaklı olmalısın. Sosyal medya hesabına trafik çekmek istiyorsan, insanlara bir noktada faydan dokunmalı.
- Sosyal medya pazarlaması yaparken hangi dili kullanacağını seçmeli ve hep aynı dili kullanmalısın. Örneğin ‘siz’ dilini kullanmaya başladıysan, tüm paylaşımlarında ‘siz’ dili kullanmalısın.
- Müşterilerle olan diyaloğunda kopyala-yapıştır cevaplar yerine, kişiye özel yanıtlar vermelisin.
- Dikkat çekici çalışmalarda bulunmalısın. Bu sayede bilinirliğini de arttırabilirsin. Örneğin sosyal medyada düzenleyeceğin yarışmalar, çekilişler ve etkinlikler hesaplarına daha fazla takipçi çekmene yardımcı olacaktır.
Sosyal medya pazarlamasının yanında Google Ads reklam vermek hakkında bilgi almak için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Dijital pazarlamanın tüm kollarını kullanmak müşterilerinizi arttıracak çok önemli bir konudur.